Izvor: B92, 06.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plut u Srbiji ubio na uslovnoj

Ljubljana -- Slovenački organi su dozvolili da ubica Plut tokom trajanja uslovne kazne ode u Srbiju, gde je izvršio zločin.

U Sloveniji se nastavlja traženje odgovornih za surovo ubistvo Ljubice Ulčar, treće žrtve Silva Pluta. Iako je rukovodstvo slovenačke policije tvrdilo da nije imalo osnova za nadzor ili hapšenje Pluta, a pravosudni ministar Slovenije tvrdi da su krivi srpski organi koji Sloveniji nisu blagovremeno posredovali potrebne podatke, nove činjenice pokazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suprotno.

U trenutku odlaska u Srbiju, Silvo Plut je bio na uslovnoj slobodi, zbog čega je o svakoj svojoj promeni mesta bivanja morao da obaveštava nadležne. Otvorena su pitanja da li je slovenačka policija uopšte obavestila srpsku policiju da na njenu teritoriju stiže čovek za koga psihijatri tvrde da ga je nemoguće izlečiti i ako o tome ni sama nije znala, zbog čega već tada nije preduzela mere potrage za čovekom koji je prekršio pravila uslovnog puštanja na slobodu?

Plut je u Srbiji bar dva puta teško prekršio pravila uslovnog puštanja na slobodu, surovo i na isti način kao i svoju prvu žrtvu, je ubio Jasnu Đošić i pokušao je ubistvo još jedne devojke u niškom okrugu. Na osnovu identičnih bioloških tragova na oba mesta zločina, srpska policija je od slovenačke tražila identifikaciju DNK Silva Pluta, koju je odmah i dobila.

Marko Pogorevc, nekadašnji šef slovenačke policije kaže za B92, da se i iz toga vidi da je slovenačka policija dobro znala o kome se radi, jer inače takve analize i čekanja na potvrdu traju više meseci. Već to je bio više nego dovoljan osnov da slovenačka policija Pluta uhapsi odmah po povratku u Sloveniju, koja bi i sama morala da mu sudi, jer je tokom dvogodišnjeg trajanja uslovnog puštanja na slobodu prekršio zakon, makar i na teritoriji druge države. To je bilo dovoljno ne samo za prijavu od strane policije, već i za prekidanje uslovne slobode i ponovno hapšenje.

Marko Pogorevc kaže i da je slovenačka policija tada morala da u Sloveniji istraži i moguće pripreme na zločin, koji je Plut počinio u Srbiji. "Plut u Srbiju sigurno nije otišao sa namerom da obiđe Kuću cveća, već da ubije", kaže Pogorevc, koji smatra i da je sadašnji problem rukovodstva slovenačke policije u tome što se ono bavi time šta nije moglo da uradi, a ne onim šta je ta policija mogla i morala da uradi. Time je u opasnost dovedena bezbednost građana, ne samo u Sloveniji, nego i u Srbiji, kaže Pogorevc.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.