Plenković: U novom Zakonu o hrvatskom jeziku neće biti kažnjavanja

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 13:49

Plenković: U novom Zakonu o hrvatskom jeziku neće biti kažnjavanja

Matica hrvatske pripremila je Nacrt predloga Zakona o hrvatskom jeziku, a vlada je podržala tu inicijativu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da će na osnovu ovog nacrta biti pripremljen konačni predlog koji će biti upućen najpre na javnu raspravu, a potom i na usvajanje u Sabor.

Na otvorenom delu sednice vlade, Plenković je komentarisao spekulacije o kaznama u Zakonu o hrvatskom jeziku, rekavši da on neće zadirati u privatnu komunikaciju niti ograničiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slobodu književnog i umetničkog izražavanja.

Rekao je da su se prošle sedmice sastali sa rukovodstvom Matice hrvatske koja je pripremila Nacrt predloga Zakona o hrvatskom jeziku. Vlada je, kazao je podržala ovu inicijativu i na osnovu ovog predloga pripremiće konačni nacrt koji biće upućen na javnu raspravu i na usvajanje u parlamentu.

"Želim da raščistimo da se u javnom prostoru govori o kažnjavanju - neće biti kažnjavanja u zakonu. Reč je o primeni člana 12. Ustava, gde su hrvatski standardni jezik i latinično pismo u upotrebi, rekao je Plenković.

Dodao je da je u preliminarnoj raspravi koju su vodili u parlamentarnoj većini bila jasna podrška partnera u koaliciji i predstavnika nacionalnih manjina. "On neće zadirati u privatnu komunikaciju niti će se ograničavati sloboda književno-umetničkog izražavanja", naglasio je Plenković.

Pozvao je ministarku kulture Ninu Obuljen Koržinek i ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuhsa da komuniciraju u javnosti šta ova inicijativa zaista znači, a ne, kako je kazao, "da čitamo komentare onih koji nisu ni videli tekst i govore ono što ona nije".

Plenković je rekao da je Hrvatska danas u poziciji, kada je hrvatski jezik jedan od službenih jezika EU, da donese zakon, kao i mnoge druge države EU.

"Prijedlog Matice hrvatske je dobra polazna osnova, smatramo da je jezik zajedničko i nacionalno nematerijalno dobro o kojem je država dužna da brine na sistemski način. Želimo da se hrvatski jezik razvija, obogaćuje i ide u korak s potrebama savremenog sveta", rekao je hrvatski premijer, prenela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.