Plenković: Orban mi je rekao da nema teritorijalnih pretenzija prema nama

Izvor: RTS, 10.Jun.2020, 13:07

Plenković: Orban mi je rekao da nema teritorijalnih pretenzija prema nama

Hrvatski premijer Anddrej Plenković rekao je na početku sednice vlade da mu je mađarski kolega Viktor Orban rekao da nema nikakvih teritorijalnoh pretenzija prema Hrvatskoj.
"Mađarska nema nikakvih teritorijalnih pretenzija u Hrvatskoj. Rekao je da su interpretacije pogrešne i netočne i da se s njima ne slaže", preneo je Andrej Plenković reči Viktora Orbana.

Plenković je dodao da je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Orbanu da Hrvatska štiti svoje interese i da odbija rasprave u vezi sa teritorijom.
"Tu smo temu u cijelosti razjasnili", poručio je hrvatski premijer.
Mediji su ranije izvestili da je Orban u mestu Šatoraljaujhelju otkrio spomenik "Mađarske kalvarije", povodom 100. godišnjice potpisivanja sporazuma kojim je mađarska izgubila dve trećine teritorije.
U okviru spomenika je i spomen ploča sa karom Velike Mađarske koja, između ostalog, obuhvata delove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije i Ukrajine.
Ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter negirao je da je mađarski premijer otkrio spomenik sa spomen pločom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.