Izvor: RTS, 03.Feb.2021, 12:02

"Plantaže" traže pomoć vlade, dugovi oko 38 miliona evra

Crnogorska državna kompanija "Plantaže" na ivici je bankrota i da bi ona bila spasena potrebna je pomoć države od najmanje pet miliona evra u narednih mesec dana, pišu crnogorske "Vijsti".
Informaciju saznaju Vijesti iz više izvora bliskih kompaniji i izvršnoj vlasti.

Premijer Zdravko Krivokapić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović razgovarali su u utorak sa izvršnim direktorom "Plantaža" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Miroslavom Vukovićem i njegovim saradnicima, nakon čega je saopšteno da će Vlada uraditi sve što je u zakonskim okvirima da "Plantaže" opstanu, navodeći da je potencijal koji poseduju "trenutno ozbiljno ugrožen".
Prema oceni izvora, većinski državna kompanija otežano posluje zbog nedomaćinskog poslovanja i nekontrolisanog uzimanja kredita iz prethodnog perioda, a "u problemima je u izvršavanju obaveza prema bankama, dobavljačima, državi i zaposlenima".
Najvažniji dugovi oko 38 milionaPoseban problem, kako je saopšteno premijeru i resornom ministru, predstavljaju neophodna, a nedostajuća sredstva za ovogodišnju proizvodnju i održivost proizvodnje.
Na osnovu kredita "Plantaže" duguju oko 24 miliona. Obaveze prema zaposlenima i državi iznose oko 7,5 miliona, od čega su samo iznosi poreza i doprinosa 4,5 miliona evra.
Prema stranim i domaćim dobavljačima kompanija duguje oko šest miliona evra, prenosi sagovornik upućen u stanje kompanije koje je predstavljeno Vladi.
Kako je naveo, kompanija trenutno ima oko 600 zaposlenih, od čega je 150 višak, a u sezoni zapošljava još 400 ljudi.
Sistematsko uništavanjeIzvor "Vijesti" tvrdi da je uzrok situacije sistematsko uništavanje "Plantaža", preterano zapošljavanje, visoke zarade rukovodećeg kadra od više hiljada pa i desetina hiljada evra, ogromne otpremnine u iznosima od po 150.000 do 250 000 evra (otpremnine su tolike da čistačica u "Plantažama" da se otpusti dobila bi otpremninu 40.000 evra), davanje stanova i kredita zaposlenima u desetinama hiljada evra, veliki broj izgubljenih sudskih sporova.
Izvor "Vijesti" dodaje i isplatu troškova i poravnanje za projekat briketirnice biznismenima Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću od 350.000 i 37.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta kao obeštećenje za gradnju neuspešne fabrike briketa, a čime je smanjena vrednost kompanije za šest miliona evra i drugih primera, a sve na štetu kompanije.
Kazao je i da su predstavnici kompanije apelovali na Vladu da pronađe hitan model pomoći "Plantažama" i to u narednih mesec dana da se kompanija ne bi ugasila, te da im je "za oporavak potrebno barem pet miliona evra".
Vlada uvidela ozbiljnost situacije Iz Vlade je nakon sastanka saopšteno da su premijer i resorni ministar uvideli ozbiljnost zatečene situacije.
"Premijer je podsetio da su "Plantaže" redak potencijal i veliko blago Crne Gore, te da će uprkos veoma nezavidnom finansijskom stanju u kompaniji, Vlada učiniti sve što je u njenoj moći i zakonskim okvirima da "Plantaže" opstanu i revitalizuju ogromni potencijal koji poseduju, a koji je trenutno ozbiljno ugrožen", saopšteno je iz Vlade.
Na nedomaćinsko poslovanje i kršenje zakona prethodnog rukovodstva, na čelu sa bivšom izvršnom direktorkom Vericom Maraš i nekadašnjim dugogodišnjim šefom borda Veselinom Vukotićem, ukazala je i Državna revizorska institucija (DRI).
Čeka se tužilaštvoSpecijalno državno tužilaštvo (SDT) je nedavno potvrdilo da je formiralo predmet o "Plantažama" i bivšoj direktorki Maraš, odnosno da je objedinilo više postupaka i prijava da bi ispitalo da li je bilo krivičnih dela.
Reč je o prošlogodišnjem izveštaju DRI, svim dosadašnjim prijavama bivše finansijske direktorke Valerije Saveljić koje je proteklih godina podnosila protiv Maraš, kao i ostalim podacima, računajući i spornu prijavu za porez na nepokretnosti.
DRI je u septembru prošle godine dao duplo negativno mišljenje na poslovanje "Plantaža" u 2018. godini, a uzeti su podaci nakon tog perioda.
Korišćenje gotovine za isplate bez jasnog osnova i mimo zakona, isplate novca bez potpisanog ugovora i ispostavljenih faktura, prodaja proizvoda bez jasnog cenovnika i kriterijuma pojedinim partnerima, sumnjive transakcije, nepostojanje revizorskog odbora i brojnih internih akata kompanije. To su samo neke od brojnih nepravilnosti koje je konstatovala DRI.
Utvrđeno je da su "Plantaže" poslovale suprotno brojnim zakonima - o reviziji, privrednim društvima, zaštiti na radu, sprečavanju nelegalnog poslovanja, radu, sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru.
Da je porez na nekretnine nepravilno prijavljivan priznala je i Maraš, a time je naneta šteta Glavnom gradu koja se procenjuje na milion do milion i po godišnje, koliko bi mogla iznositi razlika između plaćenog iznosa i stvarne obaveze, dok bi ukupna šteta mogla biti između deset i 15 miliona evra.
Saveljić je proteklih godina podnela više prijava protiv Maraš, tvrdeći da su finansijski izveštaji kompanije sačinjeni na nezakonit način, da su falsifikovani podaci u njima kako bi se sakrile nezakonite odluke, kao i da ne prikazuju stvarno stanje u ovoj većinski državnoj kompaniji.
Prijavila je i nekoliko spornih poslova u kojima je uprava "Plantaža" proizvode kompanije prodavala znatno ispod cene navodno privilegovanim kupcima, kao što je prodaja svežeg lozovog destilata "Rubinu" iz Kruševca po ceni od 2,4 eura po litru.
Iz "Plantaža" su odgovorili kontratužbom da je Saveljić "narušila poslovni ugled i povredila prava ličnosti", a Maraš je negirala sve optužbe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.