Izvor: Politika, 09.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petokraka nije isto što i „U”

Hrvatske polemike oko sve prisutnijih ustaških simbola u javnom životu nacije dodatno podstakla presuda u Strazburu da se ne može zabranjivati nošenje crvene zvezde

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Novi podsticaj ovonedeljnim polemikama oko sve prisutnijih ustaških kao i fašističkih simbola u Hrvatskoj je presuda suda za ljudska prava u Strazburu, koji je presudio da je nošenje crvene zvezde petokrake „osnovno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ljudsko pravo”, te da se zato ne može zabranjivati i kažnjavati.

Slučaj je pokrenuo izvesni mađarski aktivista, koji je pre osam godina u svojoj zemlji osuđen zbog isticanja i nošenja tog „zloglasnog simbola komunističke diktature” (kako to naziva „Jutarnji list”), a sud u Strazburgu je o tome zaključio: „Presuda mađarskog suda predstavlja kršenje slobode izražavanja, jer država može ograničiti tu slobodu samo u posebnim, jasno definisanim okolnostima”.

Ova presuda je izrečena baš u vreme kada su se u Hrvatskoj raspalile polemike oko nedavne prekršajne presude (uslovna kazna zatvorom) izrečene mladom Zagrepčaninu J. B. zbog nošenja crne ustaške kape na Tompsonovom koncertu u centru grada. Prethodno je, podsetimo, suspendovan policijski inspektor koji je podneo krivičnu prijavu protiv Tompsona i nepoznatih osoba upravo zbog isticanja ustaških fašističkih simbola i izvikivanja „pratećih” parola.

Odmah se javio lider desničarske HSP i saborski zastupnik Anto Đapić, koji već odavno zagovara zabranjivanje isticanja i socijalističkih simbola, jer ih poistovećuje s fašističkima u opštem nastojanju dela hrvatske intelektualne javnosti da u svemu izjednače „totalitarne ideologije fašizma i komunizma”, čime se ustvari čini usluga fašizmu jer se relativizuje njegova suštinska zloćudnost. Đapić kaže da strazburška presuda „nije dobra vest za Hrvatsku kada se radi o dobrom delu hrvatskog naroda koji je trpeo zločine pod ovim simbolom totalitarnog sistema”, pa dodaje: „Pre neki dan smo imali kaznu dečaku sa slovom U na kapi. Smatram da bi bilo pošteno i razumno da se jednako odnosimo prema svim totalitarnim režimima. Ali ja sam uveren da će u Hrvatskoj uskoro doći taj dan kada će se jednako goniti oni koji nose komunističke simbole”.

Profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i donedavni predsednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski, međutim, objašnjava da se te dve ideologije koje su obeležile 20 vek nikako ne mogu upoređivati, a kamoli izjednačavati. On smatra da je ova presuda iz Strazbura „sasvim očekivana" i ukazuje da crvena zvezda petokraka nikada nije bila direktni simbol komunizma, nego su to bili srp i čekić.

„Zvezda je antropomorfni simbol čoveka koji se veseli i nalazi se na čitavom nizu državnih zastava, poput one SAD-a. Crvena zvezda je kod nas preko JNA dobila negativnu konotaciju. I treba imati na umu, a s time se očito složio i Evropski sud, da su fašistički sistemi bili zločinački dok je u komunističkim sistemima bilo zločina. To je bitna razlika!” – kaže Žarko Puhovski za „Indeks.hr”.

Napominjući takođe kako nije međunarodna praksa da se jednakom žestinom gone komunistički i fašistički simboli, on zaključuje: „U Drugom svetskom ratu nisu se mogli pobediti nacisti bez komunista i sovjetske vojske. I komunistički sistemi su trajali dovoljno dugo da pokažu znakove promena. Jugoslavija 1945. nije ista kao Jugoslavija 1980. Ne znam kako bi se moglo zabraniti obeležja antifašizma kada je on u našem Ustavu. Fašistička obeležja treba zabraniti u potpunosti, osim na istorijskim lokalitetima poput Blajburga”.

Radoje Arsenić

[objavljeno: 10/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.