Pet nuklearki okružuju Srbiju

Izvor: S media, 15.Mar.2011, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet nuklearki "okružuju" Srbiju

Energetski stručnjaci upozoravaju da je Srbija, koja nema vlastitu atomsku elektranu, "okružena" sa pet "atomki", medju kojima su najbliže Kozloduj u Bugarskoj, Krško u Sloveniji, Černe vode u Rumuniji i Pakš u Madjarskoj, dok je nešto udaljenija u Jaslovskim Bohunjicama u Slovačkoj.

Sve navedene nuklearke sada rade u normalnom režimu, a rumunske vlasti su saopštile da atomska elektrana Černevode može da izdrži potres i do 7,5 stepeni Rihterove skale.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />Realizacija projekta nove bugarske atomske elektrane "Belene", za koji je načelno intersovanje pokazala i Srbija, za sada kasni, zbog nesporazuma izmedju ruskih investitora u Vlade u Sofiji, a veliko je pitanje kada će, u novonastalim okolnostima, radovi na tom energetskom objektu i početi.

Antinuklearni protesti u Japanu

Nemci neće nuklearne elektrane

Hrvatska ne odustaje od nuklearke

Koliko je snažnu reakciju izazvo težak udes u japanskoj atomskoj centrali, posle zemljotresa i cunamija koji je Japan pogodio 11. marta, uočljivo je i po današnjoj izjavi nemačke kancelarke Angele Merkel.

Ona je, naime, najavila da će svih sedam nuklearki u njenoj zemlji, starijih od 30 godina, biti privremeno isključene iz pogona.

Ruski premijer Vladimir Putin zatražio je danas od ruske federalne korporacije za atomsku energiju "Rosatom" i ministarstava za energetiku i ekologiju da analizira planove o izgradnji centrala, posle problema u japanskoj atomskoj centrali "Fukušima".

U nuklearki Kozloduj u Bugarskoj, EU su iz bezbednosnih razloga, pre nekoliko godina zatvorila dva reaktora, za koje su prethodno stučnjaci ocenili da su "medju deset najopasnijih u svetu".

Atomska elektrana "Černavoda", na jugoistoku Rumunije, ima dva reaktora od po 700 megavata i obezbedjuje oko 18 procenata električne energije potrebne toj zemlji.

Rumunija je najavila gradju svoje druge nuklearne elektrane, precizirajući da će to biti obavljeno do 2030. godine.

U nuklearski Pakš, koja se nalazi blizu granice Madjarske sa Hrvatskom i Slovenijom, je pre osam godina zabeležen incident koji su neki stručnjaci za atomsku energiju tada označili kao "kritično stanje".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pet nuklearki „okružuje” Srbiju

Izvor: Politika, 15.Mar.2011

BEOGRAD – Energetski stručnjaci upozoravaju da je Srbija, koja nema vlastitu atomsku elektranu, „okružena” sa pet „atomki”, među kojima su najbliže Kozloduj u Bugarskoj, Krško u Sloveniji, Černe vode u Rumuniji i Pakš u Mađarskoj, dok je nešto udaljenija u Jaslovskim Bohunjicama u...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.