Izvor: B92, 15.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pelikan: Albansko pitanje

Prag -- Češki istoričar Jan Pelikan kaže Kosovo više nije pitanje srpske politike, već jedan od ključnih evropskih problema.

Pelikan navodi da će sukob Evrope sa albanskim nacionalnim pokretom doći na dnevni red čak i ako Kosovo dobije nezavisnost. "Bez obzira na sentimentalne veze Srba s Kosovom, predstavnici Beograda, iako će učestvovati u razgovorima, ne mogu ni na koji način da utiču na njihov ishod", navodi on.

"Ni Titova prosvećena diktatura, ni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Miloševićev autoritarni režim, koji je sistematski diskriminisao albansko stanovništvo, ni uprava svetskih sila, nisu uspeli da osetnije poboljšaju međunacionalne odnose na Kosovu i da otupe probojni albanski nacionalizam", piše Pelikan u dnevniku Pravo.

"Ishod razgovora o budućnosti Kosova lako je predvidiv. Za godinu do dve Kosovo će se otcepiti od Srbije, uz neku vrstu makar formalne međunarodne uprave i zabranu ujedinjenja Kosova sa Albanijom i zapadom Makedonije, ali i uz neminovne ambicije Albanaca da ne ostanu rascepkani u nekoliko država. Sukob koji Evropa sada želi da izbegne preko leđa Srbije i kosovskih Srba stići će na dnevni red za svega nekoliko godina, i to u daleko zaoštrenijem obliku. Rešenje tada neće moći da budu dalji ustupci jer bi se sukob nesumnjivo proširio na Makedoniju", ocenjuje Pelikan.

"Albansko patrijarhalno društvo ne pokazuje ni nagoveštaj da bi ispunjavalo uslove integracije, a za njega su mnogo primamljiviji romantični snovi o ispunjenju nacionalnih ciljeva nego ulazak u ujedinjenu Evropu", zaključuje Pelikan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.