Izvor: RTS, 22.Jul.2020, 13:09

Pažin: Ponuda SPC-u je krajnja linija kompromisa

Vlada Crne Gore ne vidi smisao nastavka dijaloga sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o Zakonu o slobodi veroispovesti, izjavio je ministar pravde Zoran Pažin. On je rekao da se nada da će SPC u Crnoj Gori preispitati svoje pravne i političke argumente.
Dan nakon neuspešno završne druge runde ekspertskog dijaloga, crnogorski ministar Zoran Pažin je na konferenciji za novinare rekao da očekivani rezultat nije postignut, iako je vlada iskazala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "i strpljenje i kompetentnost i spremnost za prevazilaženje razlika i podela u društvenom biću Crne Gore".

Pažin je poručio je da je jučerašnja ponuda Vlade krajnja linija kompromisa. 
"Vlada je iskazala i stpljenje i kompetentnost da iznosi sopstvene argumente ali i da iskaže ne samo razumijevanje, nego i spremnosti da prihvati stavove protivne strane koji vode sporazumu i prevazilaženju razlika u društvenom biću Crne Gore posebno među građanima pravoslavne vjeroispovjesti", rekoa je Pažin. 
Potpredsednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin rekao je da je tokom dijaloga Srpska pravoslavna crkva otvorila pitanje da se ne koristi pojam "državna svojina" u članu 62. Zakona o slobodi veroispovesti.  
"Iako je crkva podnijela preko 2.000 primjedbi, uspjeli smo to da sporne tačke svedemo na nekoliko pitanja - pitanje registracije crkve i kulturnih dobara sakralnog karaktera koja predstavlja kulturno dobro Crne Gore. Crkva je u pregovorima istakla jos jedan stav koji me je iznenadio, da se ne koristi pojam državna svojina u članu 62, iako je, državna svojina dugo godina u pravnom sistemu, od postojanja Crne Gore", istakao je Pažin na konferenciji za medije na kojoj se obratio u svojstvu rukovodioca Ekspertskog tima Vlade za pregovore s MCP i i eparhijama SPC u Crnoj Gori.  
Pažin je rekao da je crkva odbila sve predloge, kao što je ranije odbijeno da se zaključi temeljni sporazum što je sama SPC tražila. 
"Jedini uslov bio je registracija crkve, jer nijedan takav sporaum Vlada do sada nije sklopila ni sa jednom neregistrovanom vjerskom zajednicom, a to nije uradila nijedna vlada na svijetu. SPC je odbila i predlog premijera da se obustavi primjena zakona dok traju postupci pred redovnim sudovima i sudom u Strazburu. Ostaje nada da će SPC u narednom periodu preispitati svoje pravne i političke argumente i svoje mjesto u demokratskom društvu", kazao je Pažin.
Potpredsednik Vlade kaže da im nije jasna bojazan od registracije. 
"Jer sve vjerske zajednice su se evidentirale u odgovarajući javni registar, i to nije nijednoj vjerskoj zajednici bio problem, pa ni Katolička crkva u Crnoj Gori ne postoji od juče na ovim prostorima", kaže Pažin.
Ta bojazan, smatra Pažin, ima neke druge povode "koji nama nijesu najjasniji".
"Registracijom se potvrđuje sopstveni pravni subjektivitet i uvažava pravni poredak države u kojem se ostvaruju vjerska prava", smatra Pažin.
Odgovarajući na pitanje šta je pozadina litija i ostalih aktivnosti SPC, Pažin je rekao da nije njegovo da procenjuje šta je politički cilj SPC. 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.