Pavelićeva slika iznad kreveta

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavelićeva slika iznad kreveta

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb Nedavna medijska natezanja oko Tompsonovog koncerta na zagrebačkom glavnom trgu i ustaške simbole koja se i ovaj put nesmetano pokazivala, što je završilo suspenzijom policijskog inspektora koji je zbog toga podneo krivičnu prijavu protiv Marka Perkovića i prekršajnog kažnjavanja jednog mladića zbog ustaške kape na glavi, podstakla je splitsku „Slobodnu Dalmaciju” na kraće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istraživanje o svojevrsnoj „renesansi” isticanja simbola iz vremena ustaške NDH vidljive širom Hrvatske.

Rezultati su bili poražavajući, a list u tekstu pod naslovom „’U’ i Pavelićeve slike preplavile celu Hrvatsku” napominje:

„Iako vlada RH i MUP smatraju da su ustaški incidenti i isticanja obeležja iz vremena NDH delo nekoliko pojedinaca, na žalost to nije istina. Desetine veb stranica, zlatare i prodavnice poklona, prepuni su ustaških simbola, a odnedavno i razni majstori za tetoviranje u svojoj ponudi imaju tetovaže s likom Ante Pavelića, a stilizovano U se pojavljuje u desetak oblika."

Navode se brojni primeri takve ponude, a novinar se ubacio i u zatvoreno društvo poklonika ustaških simbola koji svoja uverenja i sklonosti razmenjuju preko veb stranica. Navodi tako da jedna 17-godišnja devojka uz svoj profil prilaže i sliku ustaškog poglavnika, a izvesna Anita iz Osijeka navodi da joj Pavelićeva slika visi iznad kreveta. U svojoj prepisci takvi mladići i devojke tvrde da „rat još nije završen”, iznose brojne uvrede na račun Srba i Jevreja, hvale svoje vršnjake iz Makarske koji su nedavno u svoj maturski godišnjak ubacili kukaste krstove itd.

U trogirskoj zlatari vlasnika Alfreda Bisakua novinari su pronašli zlatne priveske u obliku stilizovanog velikog slova U, a stupili su i u kontakt s izvesnim Antom Barabom iz Paljuva kraj Zadra, koji je svom danas 15. godišnjem sinu dao ime Ustaša. Psihijatra Vesnu Šendul-Jengić to je zabrinulo, jer smatra da će „dete zbog neodgovornosti roditelja biti traumatizovani i označeno", ali njegov otac ne misli tako: „Zašto bi moje dete bili stigmatizovano? Tim psihijatrima je, ako tako misle, mesto na Ugljanu" (gde je inače duševna bolnica). Ante Baraba takođe napominje: „Ja sam mu ime Ustaša predložio, a država prihvatila. Ako se neko može prezivati Četnik, zašto moje dete ne bi moglo imati ime Ustaša?"

Mladi lovac na preživele fašiste Alen Budaj (otkrio je šefa ustaške policije u Požegi Milivoja Ašnera) i direktor Margelovog instituta povodom svega ovoga smatra da bi Hrvatska trebala da se ugleda na Nemačku i preslika njen zakon o denacifikaciji društva. Međutim, ukazuje on, mladi koji veličaju ustaštvo „imaju dobar uzor u državnoj upravi na lokalnom nivou”, jer na primer u Slavonskom Brodu i Pleternici još postoje ulice s imenom ustaškog zločinca Mile Budaka.

R. Arsenić

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.