Izvor: B92, 04.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Patria" više nije poverljiv slučaj

Ljubljana -- Nova slovenačka vlada odlučila je da sa slučaja nabavke finskih bornih kola Patria skine oznaku "poverljivo".

Nedavno formirana levičarska vlada koju vodi premijer Borut Pahor, odlučila je na svojoj današnjoj redovnoj sednici da sa slučaja nabavke finskih bornih kola "Patria" za slovenačku vojsku skine oznaku "poverljivo" i dokumente o problematičnoj kupovini pomenutih predstavi javnosti.

O mogućem otkazivanju ugovora sa finskom Patriom, zbog svih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dosadašnjih problema, prema Pahorovim rečima odlučiće ministarka odbrane Ljubica Jelušič.

Na probleme sa bornim kolima "Patria" i načinom na koji je sklopljen taj posao upozoravali su najpre slovenački mediji, ali afera "Patria" dosegla je vrhunac kada je finska državna televizija objavila emisiju "Istina o Patrii", u kojoj je za korupciju prilikom sklapanja tog posla direktno optužila i tadašnjeg slovenačkog premijera Janeza Janšu.

Kako je emisija prikazana upravo pred parlamentarne izbore u Sloveniji, tadašnja vlada i vladajuće stranke su optuživale opoziciju i slovenačke medije da su baš za taj trenutak isplanirali tu zaveru, čiji cilj je preuzimanje vlasti od strane političke levice u Sloveniji.

U međuvremenu, hapšeni su i saslušavani vodeći ljudi "Patrie", a očekuje se da finski kriminalisti uskoro završe sa istragom i predaju slučaj državnom tužilaštvu Finske.

Janez Janša i dalje tvrdi da se radi o namernom blaćenju Slovenije, kao i da kada se utvrdi da je pomenuta afera iscenirana treba raspisati vanredne parlamentarne izbore u Sloveniji, jer je, smatra Janša, upravo zbog te afere izgubio na izborima.

Slovenački novinari su nedavno otkrili i objavili dodatne probleme u aferi "Patria", odnosno dokumente iz kojih se vidi da je finska "Patria" Sloveniji prodala borna kola sa bar četiri godine korišćenom opremom, kao i da 278 miliona evra plaćena borbena kola nisu prošla potrebne testove, jer im se, između ostalog, ljušti boja, propuštaju vodu, kabine su neodgovarajuće i škripe amortizeri.

Što se tiče pomenutog, već korišćenog naoružanja na njima, ni ono nije prošlo testove, jer pokazalo nedostatke i istrošenost.

Predsednik računskog suda Slovenije u sredu je potpisao odluku o početku revizijskog postupka javne nabavke 135 bornih vozila "Patria AMV 8X8", koju je vodio tadašnji ministar odbrane Karel Erjavec, a koji je sada ministar za životnu sredinu i prostor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.