Paroh tuži direktora policije

Izvor: Politika, 23.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paroh tuži direktora policije

Podgorički protojerej Velibor Džomić tuži direktora Uprave policije Veselina Veljovića pošto ga je prozvao oko navodnog plana o paljenju Skupštine tokom mitinga protiv priznanja Kosova

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Prvi put u istoriji crnogorskog pravosuđa sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske odlučio je da podnese privatnu tužbu protiv državnog službenika. Naime, paroh podgorički protojerej Velibor Džomić odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je da tuži direktora Uprave policije Veselina Veljovića zbog neistina koje je Veljović izneo o njemu na sednici Odbora za bezbednost Skupštine Crne Gore.

Podgorički paroh tvrdi da je Veljović na sednici Odbora 10. decembra, „u poverenju informisao članove tog tela da je postojao navodni plan lidera Srpske liste Andrije Mandića, kao organizatora mitinga protiv priznanja Kosova, za paljenje zgrade Skupštine”.

Veljović je, prema Džomićevim rečima, članovima Odbora kazao da je Mandić u svom stanu navodno „delio novac nekim mladićima, a da su u to, bez znanja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, bili uključeni sveštenici Velibor Džomić i Branko Tapušković”.

„Ta dezinformacija se odmah proširila kroz parlament, a potom je i obznanjena na sednici Skupštine 18. decembra i narednih dana u medijima. Pod punom moralnom i krivičnom, a posebno svešteničkom odgovornošću, obaveštavam javnost da sa dezinformacijama koje je izneo Veljović nemam nikakve veze”, kazao je on. – Ne znam da je postojao navodni plan organizatora za paljenje Skupštine. Ne znam ni da je Mandić u svojoj kući navodno delio novac nekim mladićima sa zadatkom da zapale Skupštinu, jer u vreme pripreme i organizovanja opozicionog mitinga ispred Skupštine ja sam se sa grupom od 50 vernika nalazio u manastiru Hilandar na Svetoj Gori, Krfu i Vidu, što je evidentirano u mom pasošu”.

Džomić je kazao da je javnosti, „a posebno policiji, dobro poznato da on nema nikakvih kontakata sa Andrijom Mandićem”.

„Kada u pravnoj državi policija dobije određena saznanja o postojanju rušilačkih namera i planova za paljenje zgrade najvišeg zakonodavnog tela u zemlji, zar se na takav način bori protiv kriminalnih aktivnosti – upitao je on. Džomić je rekao da Veljović ne zna da je on, zajedno sa protojerejem Radomirom Nikčevićem, osveštao zgradu Skupštine Crne Gore „možda i pre nego što je on postao direktor policije”.

„Zar bi bilo normalno da sveštenik bilo kome i bilo kada blagosilja paljenje objekta, koji je sa blagoslovom Božijim osveštao”, istakao je on.

Direktor policije Veselin Veljović, nakon Džomićeve najave da će ga tužiti, rekao je da je „protojerej Velibor Džomić netačno obavešten o sadržini operativnih podataka saopštenih na sednici Odbora za bezbednost i odbranu.

„Nisu tačni navodi da sam Džomića dovodio u vezu sa ovim događajima”, saopštio je direktor Uprave policije. Sudski postupak će biti dobra prilika da crnogorska javnost konačno sazna otkuda protojereju Džomiću, i ne samo njemu, poverljive informacije sa zatvorene sednice Odbora i ko u kontinuitetu, iz sastava Odbora, suprotno Zakonu, iznosi poverljive informacije i operativne podatke”.

Član skupštinskog odbora iz Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović ocenio je juče da direktor Uprave policije „nije toliko naivan da bi ga iznenadila činjenica što je informacija koju je saopštio na sednici Odbora procurela u javnost”.

„Tim pre jer to što je izgovorio nema nikakve veze sa informacijama koje su zaštićene određenim stepenom tajnosti, u skladu sa zakonom”, smatra Kaluđerović.

Protojereja Džomića u nameri da podnese tužbu protiv Veljovića, podržala je juče i Narodna stranka.

„Pokušaji da se sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske dovede u vezu sa neredima koji su se dogodili ispred crnogorske Skupštine, nakon protesta povodom vladine odluke da prizna Kosovo, predstavljaju klevetu koja ne priliči Veljoviću”, rekao je portparol NS-a Slaviša Guberinić. On je naglasio da je neverovatno da se na tako neprimeren način kompromituju sveštenici, „od kojih je jedan osveštao Skupštinu, a drugi je pokušao da spreči nerede ispred zgrade Skupštine, o čemu svedoče i televizijski snimci”.

-----------------------------------------------------------

I Tapušković će tužiti Veljovića

Podgorica – Protojerej Branko Tapušković negirao je juče umešanost u pripremanje nereda ispred Skupštine i najavio tužbu protiv direktora policije Veselina Veljovića.

„Čitajući navode iznesene na Skupštini Crne Gore, da sam zajedno sa protojerejem Veliborom Džomićem bio upleten u nekakvu organizaciju izazivanja nereda na protestu protiv priznanja nezavisnosti Kosova, blago rečeno, bio sam iznenađen. Kao da sam se vratio u vreme Informbiroa i izmišljanja ’unutrašnjeg neprijatelja’. U potpunosti negiram dezinformacije upućene od strane direktora Uprave policije, gospodina Veljovića”, navodi se u reagovanju Tapuškovića.

On je istakao da mu je kao svešteniku i kao građaninu države Crne Gore naneta velika uvreda, te da o događajima na protestu i njegovom učešću najbolje govore TV snimci.

On tvrdi da „nikakav novac nije uzimao od, takođe prozvanog, gospodina Andrije Mandića, niti je novac nudio bilo kome za izazivanje nereda”.

„Sa gospodinom Mandićem sam lični prijatelj i žao mi je što zbog obostranih obaveza nismo u mogućnosti da se više i češće družimo”, zaključuje Tapušković.

Novica Đurić

[objavljeno: 24/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.