Parlament Slovenije odobrio proširenje EFSF

Izvor: S media, 27.Sep.2011, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament Slovenije odobrio proširenje EFSF

Slovenački parlament odobrio proširenje Evropskog fonda za finansijsku stabilnost. Da bi zakon o proširenju tog fonda stupio na snagu, treba da ga odobri svih 17 članica zone evra.

Slovenački parlament je danas odobrio proširenje fonda evrozone za spasavanje finansijski ugroženih članica, čime je Slovenija postala deveta članica tog monetarnog bloka koja je to učinila.

Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF), koji je sada vredan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 440 milijardi evra (594 milijarde dolara), ukoliko bi bio proširen, mogao bi da kupuje vladine obveznice posrnulih članica ili da pozajmljuje novac njihovim vladama pre nego što potonu u krizu.

Da bi zakon o proširenju tog fonda stupio na snagu, treba da ga odobri svih 17 članica zone evra, prenela je agencija AP.

Tirk: Crna Gora, nakon Hrvatske, članica EU

Klaus traži trajni izuzetak Češke od prelaska na evro

Mada bi Slovenija trebalo da učestvuje sa svega oko 3,7 milijardi evra u proširenom fondu, njeno odobrenje je od ključnog značaja za ukazivanje pomoći za spasavanje ugroženih članica.

Kasnije ove sedmice održaće se glasanje u parlamentima Nemačke i Finske, dok su slovački zvaničnici najavili da će glasati protiv proširenja EFSF, ukazujući da dugom opterećene članice ne treba da budu spasavane jer se nisu pridržavale osnovne finansijske disciline.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.