Parlament Rumunije odobrio hapšenje senatora

Izvor: S media, 24.Mar.2010, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament Rumunije odobrio hapšenje senatora

Parlament Rumunije odobrio je hapšenje senatora Socijaldemokratske partije Katalina Vojkua zbog optužbi za korupciju, što je presedan u postkomunističkoj istoriji te zemlje.

Tužilaštvo tereti opozicionog senatora da je primio 260.000 evra od neimenovanog biznismena krajem 2009. godine, da bi uticao na sudije Visokog suda u donošenju presude koja bi bila pozitivna po kompaniju čiji je delimični akcionar pomenuti biznismen.

Vojku je optužen i da je potom dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << još 39.600 evra od drugog biznismena u zamenu za obećanje da će ubediti policiju da obustavi kriminalnu istagu.

Senatori su glasovima 70 'za' i 40 'protiv' podržali zahtev tužilaštva za pritvaranje Vojkua, javila je agencija Rojters.

Rumunija se trudi da dokaže ozbiljnu spremnost za sprovodjenje niza istraga kao sastavnog dela borbe protiv korupcije uoči izveštaja Evropske komisije o efikasnosti reforme rumunskog pravosudja koji se očekuje tokom godine.

Reč je o prvom slučaju posle pada komunizma 1989. godine da je Nacionalna skupština Rumunije odobrila hapšenje nekog parlamentarca.

Odluku, koju mora da odobri lokalni sud kako bi stupila na snagu, Vojkuove partijske kolege su osporile, nazivajući je "lovom na veštice".

Prema podacima organizacije "Transparensi internešenel", korupcija u Rumuniji je, pored Bugarske i Grčke, najviše raširena kada je reč o zemljama Evropske unije.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Parlament odobrio hapšenje senatora

Izvor: Glas javnosti, 25.Mar.2010, 11:07

BUKUREŠT - Parlament Rumunije odobrio je hapšenje senatora Socijaldemokratske partije Katalina Vojkua zbog optužbi za korupciju, što je presedan u postkomunističkoj istoriji te zemlje...Tužilaštvo tereti opozicionog senatora da je primio 260.000 evra od neimenovanog biznismena krajem 2009. godine...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.