Izvor: B92, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament RS u stalnom zasedanju

Banjaluka -- Skupština RS odlučila da bude u stalnom zasedanju pošto nije postignut napredak u vezi sa prihvatanjem primedbi na mere Lajčaka.

Parlament je ocenio da do razrešenja postojeće krize ne postoje uslovi za uobičajan rad Parlamentarne skupštine BiH, zbog čega su pozvana oba doma parlamenta BiH da ne održavaju sednice "kako bi se dalo dodatno vreme za dogovor o aktima i izbeglo dalje komplikovanje situacije".

"Jedino o čemu bi ovi organi trebalo hitno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da raspravljaju je stanje nakon nametanja odluke visokog predstavnika i zahteva za izmenom poslovnika", zaključio je parlament RS.

Narodna skupština dalje je pozvala sve zajedničke organe u BiH da uspostave unutrašnje odnose u dobroj volji i nameri, a naročito da odustanu od bilo kakvog preglasavanja bilo kojeg konstitutivnog naroda ili bilo kojeg od dva ravnopravna entiteta, čak i ako im u ovoj situaciji to dopuste neke nametnute procedure.

"Preglasavanje predstavnika jednog naroda ili jednog entiteta bilo bi suštinski suprotno Dejtonskom sporazumu ili Ustavu BiH i ne bi moglo biti prihvaćeno kao validno niti bi u praksi moglo biti sprovođeno", ističe se u zaključcima parlamenta RS.

Poslanici su ocenili da bi to izazvalo "neminovnu akciju na zaštiti ustavnosti, zakonitosti i prava konstitutivnih naroda i entiteta".

Narodna skupština još je poručila da ne može dozvoliti ni postojanje teoretskih mogućnosti da predstavnici jednog naroda ili jednog entiteta budu preglasani i zato je spremna koristiti sva legalna i demokratska sredstva ako bi takva situacija bila nametnuta.

Parlament RS je obavezao srpske delegate u Domu naroda parlamenta BiH da u postojećim okolnostima ne prihvate nove odluke u tom telu, ističući da ti delegati ne bi imali mandat da pod novim okolnostima daju legitimitet jednostranim ili štetnim odlukama ako bi došlo do nametanja novog poslovnika o radu Doma naroda BiH.

Poslanici su izrazili razumevanje za razloge zbog kojih je predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić podneo ostavku, ocenjujući je činom neprihvatanja poslednjih mera viskog predstavnika.

Poslanici su ocenili da je to jedini mogući potez predsedavajućeg s obzirom na probleme unutrašnjih odnosa, pokušaja promena bitnih procedura rada Saveta ministara i delovanja međunarodne zajednice u BiH.

Za ovakve zaključke parlamenta glasalo je 68 srpskih poslanika, dok je šest bošnjačkih poslanika bilo protiv.

Izostao dogovor o Lajčakovim merama

Razgovor pravnih eksperata Republike Srpske i OHR-a završen je bez dogovora oko pravnog tumačenja mera viskog predstavnika koje se odnose na promenu načina odlučivanja u Savetu ministara i parlamentu BiH.

Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je novinarima da ima osnova da se postigne dogovor u vezi s dopunom posljednje odluke Lajčakovih mera, ali da "ipak ima manje optimizma nego na ranijim sastancima".

Pravni eksperti RS i OHR-a dogovorili su se da razgovore nastave u sredu i u petak, a da sutra razmene pismene tekstove dopuna odluke visokog predstavnika o promeni načina odlučivanja u Savetu ministara BiH.

Selman se nada će tekstovi tih dopuna biti usaglašeni i da će najkasnije u petak doći do zvaničnog stava da li će ta Lajčakova mera biti dopunjena ili ne.

Upitan zašto je danas manji optimista u uspeh razgovora nego ranije, on je naveo da se više razgovaralo o samoj Lajčakovoj odluci, a ne o autentičnom tumačenju.

"Mi smatramo da autentičnim tumačenjem ne bismo dobili ništa posebno. Naš stav je da se menja norma, a ne da se donosi odluka o autentičnom tumačenju i stoga mislim da se suzio krug pravnih aspekata", kazao je ministar pravde RS.

Prema njegovim rečima, RS i dalje traži zaštitu konstitutivnih naroda i entiteta.

Selman je na kraju kazao da je "ipak došlo do približavanja stavova".

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak rekao je ranije danas da postoji prostor da se otklone nedoumice u vezi sa njegovom odlukom o Savetu ministara BiH ili da se zatvori prostor za bilo kakvo pogrešno tumačenje njegovih odluka.

Prema njegovim rečima, to je "mandat pravnih eksperata koji daju predlog pravnim stručnjacima iz RS".

Lajčak je još kazao da očekuje da svi traže rešenje situacije, kao i da očekuje "manje teških reči, optužbi, a više ozbiljnog posla".

Silajdžić: Srbi krivi za veštačku krizu

Član predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić optužio je Srbe iz Republike Srpske da su proizveli veštačku krizu u BiH.

"Stanje u BiH, naravno, da nije jednostavno, ali to je veštačka kriza koju je stvorila srpska strana. Ako putujete kroz zemlju nećete primetiti gotovo nikakve tenzije", tvrdi Silajdžić za bečki Prese.

On je kritikovao vlasti u RS i dodao da je apsurdno tvrditi da Miroslav Lajčak želi da taj entitet integriše u BiH. "To je apsurdno. Ta teritorija je uvek bila deo Bosne. Ne može se jednostavno jedan deo Bosne icepati i onda reći 'to je moj deo'", poručio je on.

"Želimo jednu demokratsku državu sa ostalim narodima. U srpskom entitetu mnogi insistiraju na kolektivnim pravima naroda. To smatram problematičnim i nespojivim sa evropskim vrednostima. Mi ne sporimo prava naroda na kulturalni i verski identitet, ali nijedna moderna demokratska pravna država ne može biti zasnovana na kolektivnim pravima, već na pravima svakog građanina", kaže Silajdžić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.