Parkiranje uz šamaranje

Izvor: Politika, 12.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parkiranje uz šamaranje

Rasprave oko parking prostora u gradovima širom Makedonije povod za ubistva i svakodnevne tuče

Skoplje – Bivši ministar spoljnih poslova Makedonije, univerzitetski profesor i bespoštedni kritičar makedonskih političkih vrhova, ovih dana puni stranice crne hronike. Ljubomir Frčkovski je prošle nedelje, na parkingu u centru Skoplja, napao mladića samo zato što je ovaj ukorio njegovu suprugu zbog loše parkiranog automobila.

Za nedolično ponašanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i fizički napad protiv njega je podneta krivična prijava a studentska organizacija skopskog Univerziteta zatražila je njegovo odstranjivanje iz nastavnog procesa.

Supruga profesora Frčkovskog je zagradila prolaz drugom automobilu. Kad se posle sat vremena pojavila, prigovorili su joj mladić i devojka a ona je uz pogrde, mobilnim telefonom pozvala muža, obavestivši ga da su je na parkingu napali „drogeraši”. Profesor je ubrzo pristigao i pesnicama nasrnuo na mladića. Njegova devojka, koja ju je profesor „samo povukao za kosu”, pozvala je policiju i zajedno su privedeni u policijsku stanicu.

Frčkovski je u policiji priznao da je mladiću, „u afektu” udario dva šamara, ali da se poneo „onako kao kako bi se poneo svaki suprug i otac, rasplakanog deteta”. Da nezgoda po Frčkovskog bude kompletna, uz priče o njegovom nedoličnom ponašanju na parkingu, gotovo svi ovdašnji mediji su podsetili na „urođeno huliganstvo”, profesora Frčkovskog, prepričavši mučnu priču, zapravo ispovest njegove žene skopskom nedeljniku „Fokus”, o batinama kojima je bila izložena u braku.

„Slučaj Frčkovski” je jedan od mnogih izazvan raspravama oko prostora za parkiranje. U Bitolju, Štipu i Tetovu, policija i mediji su registrovali krvave tuče oko parkinga. Prema opisu i policijskim zapisnicima, sva tri incidenta su gotovo istovetna, osim što su akteri tetovskog slučaja, njih petorica, završila u bolnici.

Broj incidenata koji nisu prijavljeni policiji daleko je veći i skoro da ne prođe dan a da se Skopljem ne pronese priča o tuči zbog parkinga. Najdrastičniji je ipak slučaj trostrukog ubistva zbog parkinga, registrovan pre dve godine. U skopskom naselju Čair, Branko Ivanovski je ubio Dželala Sulejmanija a teško ranio njegovog brata Redžepa, koji njegovoj supruzi i ćerki nisu dozvolili da parkiraju automobil pred zgradom u kojoj su stanovale.

Godinu dana kasnije, rođaci ubijenog Dželala, Nehat Sulejmani i Suad Jusufi su izrešetali automobil Ivanovskog, ubivši i njega i njegovog kuma Ljupču Atanasovskog a teško ranivši njihove supruge.

Ubice su osuđene na doživotnu robiju ali njihovi rođaci, mesecima unazad blokiraju saobraćaj pred Sudskom palatom u centru Skoplja, zahtevajući da se njihovim rođacima obnovi suđenje, jer, navodno, sa ubistvom Ivanovskog i Atanasovskog nemaju veze.

Mile Radenković

[objavljeno: 13/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.