Izvor: B92, 13.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parafirani sporazumi o vizama

Zagreb -- Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora parafirale su danas u Zagrebu sporazume o olakšavanju viznog režima i readmisiji sa EU.

Sporazume su parafirali ministri unutrašnjih poslova tih zemalja Bujar Nishani, Tarik Sadović i Jusuf Kalomperović i evropski komesar za pravosuđe, slobodu i bezbednost Franko Fratini, u sklopu regionalnog sastanka ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP). Hrvatska je ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedavajuća SEECP-u.

"To je važan politički korak napred... Ministri tri države zapadnog Balkana, zaista možete biti ponosni što ste došli do ovog sporazuma", rekao je Fratini nakon parafiranja sporazuma.

On je naglasio da sporazum u budućnosti donosi sigurnost putnih isprava, korišćenje biometrijskih podataka, poboljšanje viznog režima i readmisiju, te oslobađanje od viza u celom regionu.

Srbija je sporazum o viznim olakšicama i readmisiji sa Evropskom komisijom trebalo da parafira 11. aprila, ali je to odloženo jer nije postignut dogovor o jednoj tački u vezi s readmisijom. U Beogradu se očekuje da bi rešenje moglo da bude pronađeno do kraja aprila.

Sporazum o viznim olakšicama i readmisiji sa EU još nije parafirala ni Makedonija, ali je zaključila pregovore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.