Paprena barska pijaca

Izvor: Politika, 02.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paprena barska pijaca

Povećanje plata nije poboljšalo standard jer su u međuvremenu cene životnih namirnica toliko uvećane da je sve došlo na isto

Bar – U Baru je lane povećana plata opštinskim činovnicima, kao i onima koji rade u javnim preduzećima čiji je osnivač opština. U toj grupi su se našli i zaposleni u Radio Baru, iako je ovo lokalno glasilo javni servis, njegov program uglavnom finansira opština. Nešto ranijepovećanesu plate i onima koji se finansiraju iz državne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kase – lekarima, prosvetnim radnicima, zaposlenim u kulturi i drugima.

Reklo bi se da je standard povećan, ali su u međuvremenu cene osnovnih životnih namirnica skočile pa je sve došlo na isto.To se najbolje vidi na barskoj zelenoj pijaci – jednojod najskupljih u regionu.

Na ovoj pijaci najskuplje je sezonsko povrće. Kada se pojavio, mladi krompir koštao je tri evra, sada mu cena pada. Jagode se i dalje „drže” i kilogram staje od šest do osam evra. Za krastavac valja izdvojiti dva evra, paradajz i tikvice staju po 2,5, domaći, stari crmnički luk od tri do četiri evra, vezica mladog luka i peršuna koštaod 40 do 50 centi, dok je kilogram jagnjetine za Vaskrs stajao je 6,5 evra. Zelena salata i blitva se prodaju po dva evra za kilogram, struk rotkvica staje 50 centi, za evro se može dobiti samo pet domaćih jaja, kilogram oraha košta od osam do 10 evra.

Mnogo je razloga što je barska pijaca skupa. Pominju se Rusi, kojih je sve više, a uglavnom, ne pitaju za cenu, zatim nakupci koji diktiraju cene, pa skup zakup pijačnih tezgi...

Na zelenoj pijaci ima dosta nakupaca. Rano ujutru kupuju s kamiona naveliko voće i povrće, a zatim ga prodaju po znatno višim cenama. Isto je i sa ribom koju nakupci nabavljaju u gradskoj marini čim u zoru pristignu ribarske „koče”'. Kvalitetnija riba nikada i ne dođe na pijacu, jer je već u marini otkupe vlasnici restorana.

Pijačne tezge raspoređene su po redovima i u zavisnosti od mesta plaća se godišnja zakupnina. Trgovac koji želi tezgu u prvom redu plaća 1.550 evra, drugi redstaje 1.290 evra, dok zakup u šestom i sedmom redu košta 530, odnosno 420 evra. Mnoge tezge su prazne ili zatrpane paketima, a prodavci kažu da, uprkos tome što cene zakupa nisu menjane četiri godine, sve je više onih koji prestaju da se bave pijačnom prodajom.

M. Vujović

[objavljeno: 29/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.