Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Dec.2019, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa sledeće godine dolazi u Crnu Goru

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, posetiće Crnu Goru iduće godine, potvrđeno na sastanku pape i premijera Crne Gore Duška Markovića danas u Vatikanu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Poseta pape Crnoj Gori imaće istorijski značaj, saopštili su iz Vlade.

Papa Franja je na sastanku sa Markovićem pohvalio politike koje Crna Gora ostvaruje, a tiču se ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije u svim sferama društvenih odnosa, naveli su iz Vlade. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Premijer je u Vatikan otišao na poziv državnog sekretara Pjetra Parolina.

Kako je rečeno iz vlade, poseta Markovića je ranije dogovorena, ali dolazi u osetljivom trenutku kada Vlada planira da usvoji Zakon o slobodi veroispovesti koji se odnosi i na imovinu Katoličke crkve u Crnoj Gori.

Poglavar Rimokatoličke crkve je u pismu koje je letos dobio od srpskog patrijarha Irineja posebno apostrofirao zabinutost povodom predloga novog zakona.

Zakon o verskim slobodama mora da bude donesen po demokratskim principima, da ga prihvate sve verske zajednice, kazao je poglavar papa u pismu Irineju, koji je objavljeno na sajtu Mitropolije Crnogorsko-primorske.

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji podrazumeva da sve verske zajednice moraju dokazati da su pre 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta, a kojem se oštro protivila Srpska pravoslavna crkva.

Opozicija je tražila da se Zakon o kome inače treba da se raspravlja 24. decembra na Katolički Božić povuče, a Demokrate su zbog toga napustile Odbor za reformu izbornog zakonodavstva koji je bio pred finalnim dogovorom izbornih uslova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Papa dogodine u CG

Izvor: B92, 14.Dec.2019

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, posetiće CG iduće godine, potvrđeno je na sastanku pape i premijera CG Duška Markovića, saopšteno je iz Vlade CG ...Poseta pape Crnoj Gori imaće istorijski značaj, saopštili su iz Vlade...Papa Franja je na sastanku sa Markovićem pohvalio politike...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.