Papa i Crna Gora - Skrivanje zakona i odobrenje SPC

Izvor: B92, 17.Dec.2019, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa i Crna Gora - Skrivanje zakona i odobrenje SPC

Podgorica -- Da bi papa Franja posetio Crnu Goru, o čemu je govorio premijer te zemlje, potrebno je da za to odobrenje da SPC, kao većinske verska zajednica, pišu "Novosti".

Taj list podseća i da je diplomatska praksa Rimokatoličke crkve kao obavezni uslov za papinu posetu nekoj zemlji da dobije "zeleno svetlo" njene većinske verske zajednice.

"Sveta stolica nikada nije tražila ovu vrstu saglasnosti. Kanonski poredak podrazumeva da ovako važno pitanje, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uopšte bude otvoreno, bude razmotreno na najvišen nivou i da se o njemu, pored mitropolita crnogorsko-primorskog, izjasne (srpski) patrijarh i Sveti sinod" (SPC), kaže sagovornik "Novosti" iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Beogradski dnevnik prenosi i mišljenje nekih neimenovanih da plasiranje ove vesti, vlasti u Podgorici pokušavaju da potisnu mnogo delkatniju temu - "usvajanje uzupatorskog zakona o slobodi veroispovesti kome se nedavno usprotivio i papa lično", kojim mogla da bude oduzeta ii imovina SPC u Crnoj Gori, crkve i manastiri.

List navodi i da je prema njegovim saznanjima, državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Pratolini, crnogorskom premijeru Markoviću prilikom nedavnog susreta preneo stav da će "zakon imati pravnu snagu samo ako se postigne puna opšta saglasnost o njegovoj sadržini".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.