Papa Franja u Sofiji: Izgradimo kulturu mira

Izvor: RTS, 06.Maj.2019, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja u Sofiji: Izgradimo kulturu mira

Papa Franja prisustvovao je međureligijskom molitvenom susretu za mir na trgu Nezavisnosti u Sofiji, na skupu na kojem su učestvovali predstavnici različitih religijskih zajednica u Bugarskoj, uključujući Jermensku apostolsku crkvu, Centralni jevrejski verski savet, najviše predstavnike Islamske zajednice i Ujedinjenu evangelističku crkvu.
Papa se obratio okupljenima molitvom sv. Franje Asiškog, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u daljem je obraćanju pozvao sve prisutne da slede put svetog Franje kojim je on postao mirotvorac, prenosi agencija BTA.

"Mir je i poklon i zadatak, moramo se za njega moliti i raditi, primiti kao blagoslov i stalno tražiti dok se svakodnevno trudimo da izgradimo kulturu u kojoj se mir poštuje kao osnovno pravo. Aktivan mir, uspostavljen protiv svih formi sebičnosti i ravnodušnosti koje nas navode da stavljamo sitne interese nekolicine pred nepovredivim dostojanstvom svake osobe", poručio je papa.
Mir traži i zahteva, dodao je, da prihvatimo dijalog kao naš put, uzajamno razumevanje kao naš kodeks ponašanja i uzajamno razumevanje kao naš metod i standard. 
"Na taj način možemo da se fokusiramo na ono što nas ujedinjuje, pokažemo uzajamno poštovanje prema našim razlikama, i ohrabrimo jedni druge da gledaju u budućnost mogućnosti i dostojanstva, posebno za generacije koje dolaze", naveo je papa Franja.
Pozvao je i na mir na zemlji, "u našim porodicama, u našim srcima i iznad svega u onim mestima gde je toliko glasova ućutkano ratom, prigušeno ravnodušnošću i ignorisano zbog snažnog saučesništva interesnih grupa".
"Neka svi rade zajedno,verski, politički i kulturni lideri kako bi ovaj san postao stvarnost", poručio je papa Franja.

Međureligijskom susretu prisustvovali su i bugarski premijer Bugarske Bojko Borisov, ministri, poslanici, predstavnici diplomatskog kora i civilnih organizacija, kao i hiljade građana, ali ne i patrijarh Neofit, poglavar Bugarske pravoslavne crkve, navodi agencija BTA.
Predstavnici različitih verskih zajednica pozvali su na mir molitvom i pesama.
Papa Franja je ranije tokom posete apelovao na Bugare da otvore svoja srca i domove migrantima, navodeći da zemlja kao Bugarska, koja gubi tako mnogo svog stanovništva zbog emigracije, treba dobro da razume sile koje nagone ljude da napuštaju zemlje u kojima su rođeni.
Bugarska vlada pozvala je na zatvaranje granica EU za migrante i na granici s Turskom podigla ogradu od bodljikave žice.
Molitva za mir bila je poslednja manifestacija u trodnevnoj apostolskoj poseti pape Franje Bugarskoj. 
U utorak ujutro poglavar rimokatoličke crkve odlazi u Skoplje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.