Izvor: B92, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pala Vlada Republke Srpske

Banja Luka -- Parlament RS večeras je izglasao nepoverenje Vladi premijera Pere Bukejlovića i doneo odluku o razrešenju Vlade.

Za smenjivanje vlade glasala su 44 poslanika, 29 ih je bilo protiv, dok se šest poslanika uzdržalo od glasanja. Inicijativu za glasanje o poverenju kabinetu premijera Pere Bukejlovića pokrenuo je Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Podršku toj inicijativi dali su poslanici Partije demokratkog progresa, Stranke demokratske akcije, Stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za BiH, Socijaldemokratske partije BiH, Nova hrvatska inicijativa, Demokratskog narodnog saveza, kao i poslanik Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj".

Protiv smenjivanja vlade glasali su poslanici Srpske demokratske stranke, Srpske radikalne stranke RS, kao i poslanici Kluba centra koji čine nekoliko manjih srpskih političkih stranaka.

SNSD je, kako je obrazloženo, pokrenula inicijativu za smenjivanje kabineta Pere Bukejlovića nakon što je postalo jasno da Vlada nema podršku potrebne skupštinske većine u parlamentu zbog čega ne može da obavlja ulogu koja joj je poverena Ustavom. Lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da je njegova stranka spremna da preuzme vlast u RS, ističući da će, ako se to desi, pokrenuti i represivne mere kako bi se obračunao sa organizovanim kriminalom u korupcijom u RS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.