Izvor: Politika, 10.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PZP traži smenu Radovića

I evropski zvaničnici zamerili su mu da netransparentno vodi finansije i da nenamenski troši novac, navodi se u zahtevu za razrešenje generalnog sekretara Skupštine Crne Gore

Podgorica – Pokret za promjene podneo je juče inicijativu za hitno razrešenje generalnog sekretara Skupštine Milana Radovića jer „Skupština Crne Gore ne može igrati suštinsku ulogu na putu evropskih integracija, sve dok Radović zavodi diktaturu i dok se ponaša kao da su poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tu radi njega, a ne on radi njih” – navodi se u zahtevu PZP za njegovu smenu.

Poslanik PZP-a Branka Bošnjak kazala je juče da se on našao u negativnom svetlu, u Izveštaju Evropske komisije o napretku Crne Gore u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Evropski zvaničnici su, kako tvrdi ona, zamerili Radoviću „da netransparentno vodi finansije, da nenamenski troši sredstva”. „Čak smo podneli i krivičnu prijavu protiv Radovića, nadajući se da će policija uspeti u onome što nadležnom skupštinskom odboru nije uspelo, jer Odbor za finansije nije uspeo ni da stavi na dnevni red kontrolu Radovićevog finansijskog poslovanja” – rekla je Bošnjakova.

Prema njenim rečima i nevladin sektor se žali da je najteže doći do informacija u vezi rada Skupštine, da Radović ne odgovara na zahteve za slobodan pristup informacijama, i „često krivotvori odgovore”. „Na moje poslaničko pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave koliko je automobila dato na korišćenje Skupštini Crne Gore, dobila sam odgovor da se radi o deset motornih vozila, dok je Radović na isto pitanje MANSA, odgovorio da ih ima samo pet” – pojasnila je Bošnjakova.

Ona ističe da je Radović bez ikakvih kriterijuma dodelio automobile pojedinim predsednicima odbora iz redova Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, kao i nekim „njemu poslušnim službenicima”.

„Nijedan opozicioni poslanik ne može dobiti na raspolaganje skupštinski auto. To je nedopustivo” – kaže ona. „ Radović pravi i očiglednu diskriminaciju među poslanicima. Predsednici odbora iz vladajuće većine, osim skupštinskih automobila imaju i svoje kancelarije, neki čak imaju i plaćene savetnike, iako se njihova mesta ne nalaze u sistematizaciji. Luksuzno im se renoviraju i opremaju kancelarije, dok na drugoj strani predsednik Odbora za ljudska prava iz PZP-a nema kancelariju”.

Radović je, kako je navela poslanik PZP-a, poslednjih dana uspeo „da od Skupštine napravi bunker pun naoružanih policajaca”.

„Uspeo je, u jednom trenutku, čak i da zabrani ulazak poslanicima u zgradu Skupštine. Takav primer, sigurna sam, nećete nigde u svetu naći” – ocenila je Bošnjakova.

„Ono što ne vidi ili neće da vidi vladajuća većina i predsednik Skupštine Ranko Krivokapić videli su evropski zvaničnici i Radovića uvrstili u svoj izveštaj – rekla je na kraju Branka Bošnjak.

Novica Đurić

[objavljeno: 11/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.