PZP traži evropske posmatrače za lokalne izbore

Izvor: S media, 25.Mar.2010, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PZP traži evropske posmatrače za lokalne izbore

Pokret za promjene zatražio je danas od Evropske komisije da u Crnu Goru uputi specijalizovanu posmatračku misiju koja bi procenila "moguće bezbjednosne rizike i uticaje organizovanog kriminala" na izbore u 14 gradova, zakazane za 23. maj.

Lider PZP-a Nebojša Medojević je u ime opozicije u pismu šefu Misije EU u Crnoj Gori Leopoldu Maureru precizirao da bi posmatračka misija trebalo da "oceni uslove" za održavanje lokalnih izbora "sa aspekta uticaja struktura organizovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kriminala" i da "pripremi objektivan i neutralan izvjštaj o trenutnom stanju" u zemlji.

"U situaciji kada režim kontroliše i RTCG i makar jednog nacionalnog TV emitera, i kada raspolaže široko razgranatom doušničkom mrežom saradnika državne bezbednosti, kao i podrškom organizovanog kriminala, ocenjujemo da su se stekli politički uslovi da medjunarodnoj demokratskoj javnosti pošaljemo snažnu poruku da su izbori u Crnoj Gori nelagalni, da ne pokazuju slobodno izraženu volju

gradjana, i da je vlast konstituisana na takvim izborima nelegitimna", stoji u pismu.

Navodi se da je "permanetni, specijalni rat režima protiv opozicije, rezultirao organizacionim, kadrovskim i finansijskim slabljenjem opozicije koja vremenom raspolaže sa sve manjim resursima za normalno funkcionisanje".

Dodaje se da "netransformisane bezbednosne službe... pod budnim okom drže sve iole uspešnije poslovne ljude u Crnoj Gori", da "kreiraju specijalne dosijee u kojima registruju sve eventualne nezakoniteradnje, kako bi ih u pogodnom trenutku mogli ucenjivati ili vršiti druge pritiske sa ciljem sprečavanja finansiranje opozicije iz privatnih izvora".

"Crna Gora je postala sigurna destinacija za veliki broj lica za koja postoji osnovana sumnja da su pripadanici kriminalnih organizacija... Sva ta lica su svesna da im je opstanak na vlasti korumpiranog režima poslednja šansa da izbegnu suočavanje sa pravdom, što jasno ukazuje na postojanje vrlo snažnog motiva da se uključe u predizbornu kampanju i pomognu izbornu pobedu režima", piše u pismu PZP

Delegaciji EU u Crnoj Gori.

Ukazuje se da misija ODHIR, "po sopstvenom priznanju, nije imala mandat da istraži i oceni opravdanost i utemeljnost višegodišsnjih primedbi opozicije na nelegalne pritiske i metode koje koristi aktuelna vlast" i zaključuje da su zato "opravdani razlozi" da Evropska komisija uputi u Crnu Goru specijalizovanu posmatračku

misiju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.