POŠAST NA JADRANU: Najezda rebraša! VIDEO

Izvor: Mondo, 02.Sep.2017, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POŠAST NA JADRANU: Najezda rebraša! VIDEO

Stvorenja slična meduzama preplavila su poslednjih dana u velikim količinama zapadnu obalu Istre, od Umaga pa sve do Pule, pišu danas hrvatski mediji. Ima ih u velikoj količini, a najezda se širi od severnog dela Jadrana ka jugu.

Foto: Printscreen/YouTube

  Iako su ta stvorenja bezopasna za ljude (nemaju žarulje, ne peku), kupanje u moru baš i nije prijatno u društvu tih morskih stvorenja koja su se lani prvi put pojavila na istarskoj obali.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Reč je, kako piše "Jutarnji" o rebrašima - Mnemiopsis leidy, providnim životinjama koje u velikim grupama plutaju uz obalu.

Gradonačelnici Rovinja i Poreča smatraju da se rebraši moraju staviti pod nadzor zato što se zbog njihove najezde ova istarska letovališta boje negativnih uticaja na turizam, ali i ribolov.

Rebraš je životinja koja se hrani zooplanktonom, hranom inćuna i sardela, pa njihovo naglo razmnožavanje može uticati na sitnu plavu ribu i njeno mreštenje.

Dovoljno o tome govori činjenica da je ova životinja "uništila" sitnu plavu ribu u akvatoriju Rumunije, Bugarske i Turske kada je balastnim vodama tankera stigla u Crno more.

Tako je došla i u Jadransko more gde sada stvara velike probleme, posebno u poslednje dve nedelje kada je primećena njihova puno veća koncentracija nego inače.



Izvor: youtube

"Prekjuče smo obavili uzorkovanje od Savudrije do Muzila na jednoj nautičkoj milji od obale, i na svakoj postaji ima rebraša, od jedne do 15 jedinki po kubinom metru na površinskom sloju mora. Mogu uticati na ceo sistem jer konzumiraju zooplankton, ličinke ribe, školjkaša i slično. Problem je zadesio čitav severni Jadran", objasnio je stručnjak za okeanografija rovinjskog Instuta "Ruđer Bošković" Paolo Paliaga.

Smrtonosna "đavolja riba" stigla u Jadran!? FOTO

Njegov kolega iz Dubrovnika, Davor Lučić, kaže da je nemoguće ograničiti njihovo razmnožavanje i da će se posledice tek videti.

"Te životinje se masovno šire na primer i u Baltičkom moru. U Jadranu nemaju prirodnog neprijatelja pa je njihovo širenje nemoguće sprečiti", smatra Lučić s dubrovačkog Instituta za more i priobalje.

Ajkule u crnogorskom akvatoriju: Mitovi i istina

On se zajedno s Paliagom, kao i mnogobrojnim stručnjacima iz Trsta i Pirana, bavi ovom problematikom, a stvarni obim posledica i kakav uticaj rebraši mogu imati na Jadran biće poznato nakon obimnih istraživanja koja se trenutno rade.

Today is the Mnemiopsis leidy, it's completely harmless to humans, and completely adorable ((one of my favs)) pic.twitter.com/4yqi0EkX32

— Paige!!! (@Paige_Cooley_) July 27, 2015

Lučić je istakao da je to ipak zabrinjavajuća pojava, a pre svega zato što je počela da se širi sa severnog Jadrana prema jugu.

Ulovljena najveća riba u Jadranu u istoriji

"Primećeno je nedavno da su rebraši stigli u većim masama i do Cresa, što znači da je ta životinja ušla u Kvarner i da se počela širiti dalje", zaključio je Lučić.

Istarski ribari već su primetili štete, doduše ne još na mrežama, ali zato da u ulovu, dok su rebraši italijanskim ribarima svojom sluzi uništili mreže.

"To je vrsta koja ugrožava stokove ribe i gde god se pojave dolazi do opadanja količine ribe na tom području. One se spajaju jedne s drugima kao kompozicija voza. Mi smo već primetili prošle godine štetu u obliku manjeg ulova, a to se nastavilo i ove godine. Manje smo imali ulova određenih vrsta ribe za 70 do 80 odsto", rekao je za "Jutarnji" profesionalni ribolovac Danilo Latin iz Umaga.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.