Otkopan bastion iz srednjeg veka

Izvor: Politika, 15.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkopan bastion iz srednjeg veka

Zvornik – Ekipa na čelu sa arheologom Mirkom Babićem, direktorom Muzeja Semberije iz Bijeljine, otkrila je nove objekte iz srednjeg veka u donjem gradu zvorničke tvrđave.

Prema rečima Rajka Avramovića, dugogodišnje kustosa Muzejske zbirke iz Zvornika, prilikom arheoloških istraživanja, arhitektonskih merenja i sređivanja Đurđev grada na jednoj litici ispod barutane iz austrougarskog perioda pronađeni su temelji i ostaci zidova iz srednjeg veka.

„Po >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << strukturi izgradnje zidova i maltera koji je upotrebljavan može se zaključiti da je to bastion iz srednjeg veka koji je služio za odbranu od neprijatelja. Bastion se podvlači pod austrougarsku barutanu, veličine je 10 x 8 metara i potrebno je produžiti sa iskopavanjem kako bi mogli ustanoviti njegovu stvarnu veličinu i utvrditi da li je iz doba braće Zlatonosić, Đurđa Brankovića ili turskog perioda”, kaže Avramović.

Istraživanje je urađeno zahvaljujući Ministarstvu za prosvetu i kulturu RS i opštini Zvornik koji su izdvojili po 5.000 KM, ali nedostaje još oko 20.000 KM da se završe arheološka istraživanja i osposobi staza koja povezuje donji, srednji i gornji deo Đurđev grada, ukazuje Avramović dodajući da bi trebalo znatno više novca da se tvrđava konzervira, rekonstruiše, revitalizira i otvori za turističke i kulturnemanifestacije.

Đurđev grad je izgrađen u 12. veku i to je jedna od najvećih srednjevekovnih tvrđava na ovom području, a dograđivan je u turskom i austrougarskom periodu.

S. Popović

[objavljeno: 16/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.