Osvanuli bilbordi o SRBIMA koji su RAZBESNELI CRNOGORCE! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 25.Apr.2018, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvanuli bilbordi o SRBIMA koji su RAZBESNELI CRNOGORCE! (FOTO)

Pokrenuli istragu!

Ministarstvo kulture Crne Gore saopštilo je da je na bilbordima koji su nedavno osvanuli u Budvi, a na kojima piše da je srpska vojska 1918. godine oslobodila Budvu, stogodišnjica oslobođenja tog grada predstavljena na način koji nije verodostojan i da predstavlja pokušaj falsifikovanja istorije.

U saopštenju na sajtu tog ministarstva navedeno je da "najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << utemeljenje u istorijskoj faktografiji".

Dalje se navodi da "ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore".

#Budva Crnogorski pokret tužio opštinu: Postavili bilborde koji veličaju okupaciju Crne Gorehttps://t.co/tJqR3FBY3d pic.twitter.com/RdOyKV8Reb

Svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako je "oslobođenje Budve", zapravo, predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države, navedeno je u saopštenju.

"Istine radi, faktografija govori kako se, pri povlačenju austrougarske vojske, jedini kontakt jugoslovenskih trupa sa njima na području Crne Gore dogodio u borbama oko Podgorice, 17. i 18. oktobra ("Ujedinjenje Crne Gore i Srbije 1918", Dimitrije Vujović, Podgorica, 1962), saopštilo je ministarstvo.

Kako je navedeno, sprske trupe su, što nedvosmisleno govore svi istorijski podaci, ušle u Budvu tek po povlačenju austrougarskih, pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi.

"Apsolutno je nedostojno i neumesno vršiti reviziju događaja koji su deo crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda", navelo je ministarstvo, koje je najavilo da će pokrenuti procedure u cilju utvrđnivanja odgovornosti ako lokalni organi ne preduzmu ništa.

"Falsifikovanje istorijskih činjenica je društveno neodgovoran i neprihvatljiv postupak", zaključuje ministarstvo kulture Crne Gore.

Kako navode crnogorski mediji, opština Budva je u gradu i uz Jadransku magistralu postavile bilborde povodom 100 godina od velike pobede u Prvom svetskom ratu.

Na jednom plakatu nalazi se fotografija srpske kraljevske vojske u nastupanju, a bliže donjem levom uglu, velikim masnim slovima piše: "1918 sto godina ponosa i slave 2018".

Na dnu plakata, u tri reda, ispisano je: "Na uspomenu dolaska hrabre i pobedonosne Srpske vojske koja posle junačkih pobeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918. Postavi opština Budva".

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.