Osuđeni ratni zločinac na obeležavanju akcije Medački džep

Izvor: RTS, 09.Sep.2018, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeni ratni zločinac na obeležavanju akcije "Medački džep"

Mirko Norac se pojavio na obeležavanju 25 godina od hrvatske vojno-policijske akcije "Medački džep" u Gospiću, na misi za poginule veterane. Obeležavanju su prisustvovali i ministar odbrane Damir Krstičević i načelnik Generalštaba Mirko Šundov.
Kako je prenela regionalna N1 TV, Norac je novinarima rekao da akcija "Medački džep" ne vuče "nikakve repove" i obavljena je, tvrdi, po pravilima Ženevske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konvencije. To što, kako kaže, neki izmišljaju i prave od toga cirkus, to je neki drugi problem.

Ministar odbrane i izaslanik hrvatske vlade Damir Krstičević pozdravio je prisustvo osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca, koji je sa penzionisanim generalnom Mladenom Markačem dobio najduži i najglasniji aplauz prisutnih.
Norac je, naime, najpre viđen na misi za poginule veterane na kojoj su bili i ministar Krstičević i Mirko Šundov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga.
"Na akciju 'Medački džep' moramo biti ponosni, a što se tiče Mirka Norca, bio je rat, bio je zapovednik Zbornog područja Gospić, i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj krst, a meni je drago što je danas ovde s nama", rekao je Krstičević. 
Norac je osuđen na 15 godina zatvora za likvidacije civila u Gospiću i komandnu odgovornost za zločine nad srpskim civilima u jesen 1991. godine i zločine u Medačkom džepu u septembru 1993. godine.
Nakon odslužene dve trećine kazne, uslovno je pušten na slobodu u novembru 2011. godine.
Nije se pokajao ni zbog jednog zločina, čak niti zbog toga što je na stratištu blizu Gospića lično usmrtio nepoznatu žensku osobu.
Inače, danas se navršava 25 godina od akcije hrvatske vojske, poznate pod nazivom "Medački džep", u kojoj je u zaštićenoj zoni OUN, u selima Divoselo, Čitluk i Počitelj 1993. ubijeno 36 srpskih civila, od kojih 17 žena i 52 srpska vojnika, uglavnom nakon zarobljavanja.
Porodice ubijenih u Medačkom džepu ogorčene su što je do danas za te zločine odgovaralo samo jedno lice, koje je osuđeno na gotovo simboličnu zatvorsku kaznu.
Hrvatski sudovi, navodi se, kojima je Haški sud velikodušno ustupio suđenje, utvrdili su da su žrtve žive zapaljene, klane, vešane i gađane noževima, vezane za automobile i vučene do smrti.
U svom izveštaju, komandant Unprofora, francuski general Žan Kot, napisao je: "Nisam našao znakove ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kojima smo danas prošli, razaranje je bilo sistematsko i namerno."
Hrvatska vojska je po završetku akcije predala srpskoj strani 52 tela.
Za navedene zločine prvotuženi Rahim Ademi je oslobođen, a drugooptuženi Mirko Norac je osuđen na kaznu zatvora od šest godina, navodi se u saopštenju koje su potpisali čelni ljudi Koordinacije Duško Čelić i Dragan Pjevač.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RATNI ZLOČINAC NORAC SE RUGAO SRPSKIM ŽRTVAMA: Na godišnjici Medačkog džepa rekao da je pogrom Srba bio po Ženevskoj konvenciji i da NEKI IZMIŠLJAJU I PRAVE CIRKUS! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 09.Sep.2018

ZAGREB - Osuđeni ratni zločinac Mirko Norac pojavio se danas na obeležavanju 25 godina od vojno-policijske akcije Medački džep u Gospiću na misi za poginule veterane, na kojoj su bili i ministar odbrane Damir Krstičević i načelnik Generalštaba Oružanih snag Mirko Šundov.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.