Izvor: B92, 03.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude karikatura Muhameda

Skoplje, Zagreb, Vatikan, Vašington -- Islamske verske zajednice u Makedoniji i Hrvatskoj odvojeno su osudile karikature proroka Muhameda u evropskoj štampi.

U saopštenju mekdonske islamske zajednice navodi se da je ona uvređena "što su u tu nepristojnu igru ušle i neke dnevne novine na makedonskom", poput listova "Vest" i "Vreme", koji su, "ne vodeći računa o osećanjima dela njihovih čitalaca, objavili karikature sa ciljem da uvrede muslimane u Makedoniji i izazovu međuversko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nepoverenje".

Islamska zajednica je zatražila da se listovi javno izvine muslimanskoj javnosti u zemlji i prestanu sa objavljivanjem uvredljivih sadržaja i tako doprinesu suživotu u multietničkoj i multiverskoj Makedoniji.

I hrvatska islamska zajednica osudila je objavljivanje u evropskoj štampi spornih karikatura o proroku Muhamedu, ocenivši da je u pitanju omalovažavanje i ponižavanje Muslimana, prenosi zagrebački Radio 101.

"Verujemo da je naše pravo da verbalno stanemo protiv stvari koje vređaju najveće muslimanske vrednosti", izjavio je predsednik Islamske zajednice Sefko Omerbašić. On je pozvao na mirne proteste, koje treba održati bez nasilja, ali nije precizirao kada i gde bi bili održani protesti. U Hrvatskoj ima oko 225.000 Muslimana.

Podsećamo, danski dnevnik Jilands-posten je prvi objavio 12 spornih karikatura, a na jednoj je prikazan Muhamed kako nosi turban u obliku bombe sa upaljenim fitiljem. Posle toga te karikature su objavljene u štampi u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Švajcarkoj i Mađarskoj.

To je izazvalo bes muslimanskih zemalja i bojkot danske robe na njihovom tržištu. Muslimani smatraju da je svaka slika proroka Muhameda bogohulna, a naročito u takvom kontekstu.

Vatikan: To je uvredljivo

Vatikanski kardinal Ahile Silvestrini osudio je karikature proroka Muhameda koje su se pojavile u evropskim listovima, nazvavši ih uvredljivim. Silvestrini, penzionisani vatikanski diplomata, koji je dosta sarađivao sa arapskim zemljama, rekao je italijanskom listu Korijere dela Sera da zapadna kultura mora da zna svoje granice. "Sloboda je velika vrlina, ali se mora deliti i ne sme biti jednostrana", rekao je on.

"Sloboda satire koja vređa osećanja drugih, postaje uvredljiva, a mi sada pričamo o osećanjima kompletnih naroda koji vide kako se njihovi vrhovni simboli vređaju", dodao je Silvestrini. Sekularno društvo nema nikakav izgovor da vređa verske simbole ili Boga, naglasio je on. "Neko može da razume satiru o svešteniku, ali ne i o Bogu. Kada je reč o islamu, neko bi mogao da razume satiru o običajima i ponašanju, ali ne i o Kuranu, Alahu ili proroku", dodao je kardinal.

A italijanska desničarska stranka Liga za Sever saopštila je da francuskog novinara optuštenog zato što je u listu "Frans soar" objavio sporne karikature želi da angažuje kao svog pariskog dopisnika.

Odlukom vlasnika, glavni urednik "Frans soara" Žak Lefrank otpušten je u sredu. "On je sigurno osoba koja ima hrabrost da o stvarima govori onako kakve one jesu, a ne da piše ono što mu šefovi narede", rekao je italijanski ministar za reforme Roberto Kalderoli, član Lige za Sever. On je to kazao na mitingu podrške koji je Liga za sever održala ispred konzulata Danske. Sporne karikature u septembru 2005. objavio je upravo danski list "Jilands posten".

Ove sedmice, reprinte karikatura objavili su listovi u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Švajcarskoj i Mađarskoj, tvrdeći da je sloboda štampe važnija od protesta koji su karikature izazvale.

Protesti u muslimanskim zemljama

Protesti ne prestaju ni u muslimanskim zemljama.

Palestinski, irački i egipatski vernici danas su demonstrirali protiv zapadnoevropskih zemalja, čija štampa je prenela sporne karikature. Pakistanski parlament jednoglasno je osudio strip kao uvredljiv. U glavnom gradu Indonezije Džakarti nekoliko stotina demonstranata demoliralo je prizemlje zgrade u kojoj se nalazi danska ambasada. Irački šiitski ajatolah Ali Sistani osudio je strip, ali naglasio da su islamski ekstremisti umnogome doprineli lošem imidžu njiove vere.

Danski premijer Rasmusen, u nizu intervjua arapskim televizijama, ističe da je čitava stvar uveliko prevazišla granice njegove zemlje i medija i postala simbol sukoba između islamskih tabua i zapadnjačke slobode govora.

Dudić: Uvreda

Potpredsednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka Mevlud Dudić kaže da su sporne karikature uvreda za muslimane u celom svetu.

I Islamska zajednica u Hrvatskoj osudila je objavljivanje u evropskoj štampi spornih karikatura o proroku Muhamedu, ocenivši da je u pitanju omalovažavanje i ponižavanje Muslimana.

"Verujemo da je naše pravo da verbalno stanemo protiv stvari koje vredjaju najveće muslimanske vrednosti", izjavio je predsednik Islamske zajednice Sefko Omerbašić.

On je pozvao na mirne proteste, koje treba održzati "bez nasilja" ali nije precizirao kada i gde bi bili održani protesti.

Kontroverzne karikature Muhameda septembra 2005. objavio je danski list "Jilands posten". Ove nedelje, reprinte karikatura objavili su listovi u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Švajcarskoj i Mađarskoj, tvrdeći da je sloboda štampe važnija od protesta koji su karikature izazvale.

SAD osudile karikature

SAD su osudile kontroverzne karikature proroka Muhameda objavljene u evropskoj štampi, ocenivši da su one uvredljive za verovanja muslimana.

Kako javlja Rojters, portparol Stejt departmenta Kertis Kuper rekao je da su "te karikature zaista uvredljive za verovanja muslimana". "Mi u potpunosti priznajemo i poštujemo slobodu štampe i izražavanja ali ona mora ići zajedno sa odgovornošću štampe. Izazivanje verske ili etničke mržnje na ovaj način nije prihvatljivo", rekao je on.

Time su se SAD stavile na stranu muslimana koji oštro protestuju zbog toga što je štampa u više evropskih zemalja objavila karikature proroka Muhameda na kojima je on prikazan, između ostalog, sa turbanom u obliku bombe ili turbanom sa zapaljenim fitiljem.

Vodeći američki štampani mediji nisu objavili reprinte karikatura.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.