Osuda ustaštva samo po diktatu

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2016, 05:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda ustaštva samo po diktatu

Politički odnosi u regionu izbili su u prvi plan i na jučerašnjem, 19. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, a posebnu pažnju brojni mediji poklonili su iščekivanju popodnevnog susreta hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Dan pre odlaska u Mostar, hrvatska predsednica pokušala je da privoli predstavnike jevrejske i srpske zajednice u Hrvatskoj da odustanu od bojkota državne komemoracije žrtvama ustaškog logora Jasenovac, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ali u tome nije uspela.

Novo zahlađenje odnosa Zagreba i Beograda usledilo je nakon što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu pristupanja Srbije EU, ali i zbog porasta ustaštva u Hrvatskoj na koje zvanični Zagreb ne reaguje ili to čini tek pod pritiskom.

- Bojkotovanje komemoracije je veoma loša vest 2016, ali ne zbog toga što su predstavnici srpske i jevrejske zajednice u Hrvatskoj ili antifašisti učinili nešto što je nelogično ili nemoralno. Upravo suprotno, oni su poslali vrlo važnu poruku većinskom narodu čija bi dužnost svugde trebalo da bude da čuva one koji su malobrojniji i koji su ugroženiji. Ovo je logična odluka koja je zazvonila do neba jer predsednica već drugi dan daje izjave kakve od nje nismo čuli u poslednjih nekoliko godina - komentarisao je istoričar Tvrtko Jakovina.

Jelena Lovrić, kolumnistikinja zagrebačkog "Jutarnjeg lista", kritikovala je potpredsednika vlade Tomislava Karamarka što izbegava jasnu kritiku ustašluka, podsećajući ga da za četiri godine nijednom nije bio na komemoraciji u Jasenovcu.

"Lično je svojevremeno predlagao da se iz Ustava izbaci pozivanje na antifašizam. Njegovom voljom izabrani ministar Hasanbegović s pozicija istorijskog revizionizma otvoreno relativizuje antifašizam i indirektno sentiment prema NDH", napisala je Jelena Lovrić.

A šta je to rekla hrvatska predsednica, ali tek nakon, veruje se, packi dobijene iz Brisela i Vašingtona?

- Zabrinuta sam zbog jačanja ideoloških podela u društvu, posebno oko dana sećanja na nevine žrtve Jasenovca. NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim je bio zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog Ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata - rekla je Grabar Kitarović.

Bivši premijer Zoran Milanović njenu izjavu cinično je komentarisao sa: "Aleluja!" Konačno", a zatim i podsetio da je upravo ona sve započela kada je prošle godine otišla u Jasenovac mimo zvanične komemoracije.

* VIDEO: Ovaj film o ustašama sve govori o Hrvatskoj

* Hrvatski desničari besni: Zašto se Kolinda odjednom odrekla ustaštva?

* Hrvatski neprijatelj broj 1: Ustaše iz vlasti zovu na linč

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.