Osporavanje Dana ustanka

Izvor: Politika, 27.Jul.2011, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osporavanje Dana ustanka

„Pravaši” ponovo osporavaju antifašistički praznik tvrdnjama da se radilo o „četničkom pokolju Hrvata”

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Danas se u Srbu, u Lici, ispred prošle godine obnovljenog spomenika, koji je 1995. tokom „Oluje” srušila hrvatska vojska, svečano obeležava sedamdesetogodišnjica antifašističkog ustanka i započinjanja masovnog otpora protiv okupatora i njegovih domaćih kvislinga. Nekadašnji Dan ustanka, 27. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jul, u Hrvatskoj se više ne slavi kao državni praznik (zamenio ga je Dan antifašističke borbe, koji se obeležava 22. juna, u znak sećanja na formiranje prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica, kraj Siska), ali ga redovno obeležavaju nekadašnji partizani i antifašistički aktivisti u Hrvatskoj.

I ovogodišnju, jubilarnu proslavu u Srbu pokušali su da ospore hrvatski desničari, na čelu s „pravašima”, čiji se čelnik (kakva koincidencija) zove Danijel Srb – ponovo tvrde kako to u istočnoj Lici nije bio ustanak protiv okupatora, nego „četnički pokolj Hrvata”.

U Hrvatskoj stranci prava tvrde da su uoči 27. jula 1941. godine na području tog dela Like i susednog dela BiH „u užasnim zločinima stradala sva hrvatska sela, na osobito okrutan način pogubljeni su svi sveštenici na tom prostoru, veliki broj žitelja, a neka sela su, poput Krnjeuše, u BiH, i Brotnja, u Lici, pobijena do poslednjeg stanovnika”.

Istina je da je na tom području u to vreme bilo slučajeva odmazde na pojedinim mestima, ali kao rezultat ničim izazvanog masovnog pokolja srpskog stanovništva, koji je započeo nedugo posle uspostavljanja ustaške NDH, ali su organizatori ustanka, pod vođstvom pripadnika Komunističke partije, brzo uspostavili kontrolu i zaustavili pojedinačne osvete.

O tome se u istoriji uglavnom sve zna, pa je, uoči ovogodišnje jubilarne proslave ustanka, Srpsko narodno veće objavilo podsetnik na te događaje, u kojem se navodi da su ustaše od 14. do 29. juna 1941. na području Donjeg Lapca uhapsile 140 Srba, a zatim ih likvidirale u Jadovnom i na ostrvu Pag, gde je bila ekspozitura tog prvog logora smrti.

Operacija „čišćenja” srpskih sela nastavljena je intenzivno, što je ubrzo dovelo do masovnog ustanka, prvobitno radi odbrane vlastitog biološkog opstanka, a ubrzo se to prelilo u široki opštenarodni ustanak protiv fašističke okupacije. Krajem 1941. godine u Hrvatskoj je već bilo oko 7.000 partizana, od kojih su polovinu činili borci iz Like, što se danas može čuti još samo na prigodnim skupovima preživelih partizana i njihovih poštovalaca.

Hrvatski desničari, na čelu s Danijelom Srbom, juče su pohodili Srb i položili svoje vence nedaleko obnovljenog spomenika ustanku, čime su, kako ističu – „odali počast žrtvama četničkog pokolja”.

Istoričar Tvrtko Jakovina, ovim povodom, upozorio je da se ovakvim „dvostrukim proslavama pokušava omalovažiti antifašizam” i da to „nema veze sa žrtvama”.

„U redu je to što radi Danijel Srb, ali problem je što se još u prostorijama njegove stranke u Sisku nalaze Pavelićeve slike. Problem je i nacistička prošlost te stranke, a, takođe, i što se ono što se čuje iz usta onih koji se tamo okupljaju, a što ne poziva na mir, niti ima veze s hrišćanstvom, ni s katoličanstvom”, kaže Jakovina. „Cilj svih dvostrukih obeležavanja jeste nastojanje da se svakako počinjenim zločinima i s partizanske strane pokuša izjednačiti antifašizam s fašizmom. Tako se žrtvama neće dati pijetet, niti je to cilj, nego se želi perpetuirati podela koja postoji u društvu i umanjiti ono na čemu počiva savremena Evropa.”

Radoje Arsenić

objavljeno: 27.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.