Osnovna škola dobila ime po fašističkom agitatoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2016, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovna škola dobila ime po fašističkom agitatoru

Skupština Kantona Sarajevo, u drugom pokušaju, odlučila je - Osnovna škola "Dobroševići" u opštini Novi Grad, ubuduće će nositi ime Mustafe Busuladžića, aktiviste "Mladih muslimana", koji je uoči Drugog svetskog rata i tokom njega otvoreno podržavao profašističke i antisemitske stavove.

A ko je Mustafa Busuladžić?

Reč je o filozofu i intelektualcu koji je još u ono vreme slavodobitno izjavljivao da je "Čaršija od Židova očišćena, ali je u njoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostao židovski zli duh...".

Žestoko se borio protiv emancipacije žena, a svaku koja je odmakla dalje iz porodičnog doma i kuhinje - častio je pogrdnim imenima.

Veličao je Hitlerove ideje o novom svetskom poretku. Radio kao novinar u fašističkom Rimu. Bio je i poliglota i pisac.

Streljan je nakon Drugog svetskog rata i kao takav je najpre dobio ulicu u Sarajevu, a sada je i škola nazvana njegovim imenom.

O tome je, prema rečima direktora škole, odlučio Školski odbor a pošto je on tu novi, od juna meseca, nije upućen u proceduru.

"Ne znam koja pozitivna poruka bi mogla biti data deci koja bi pohađala jednu takvu školu. Ovo dakako ni na koji način ne. Ovo osporava eventualne književne vrednosti koje je Busuladžić imao ili prevodilačke sposobnosti, ali to je nešto sasvim drugo što u ovom slučaju ne bi smelo biti dominantan argument za davanje imena jednoj školi", rekla je Sanja Vlaisavljević, direktorka Centra za kulturu dijaloga, preneli su banjalučki mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.