Izvor: B92, 06.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovci iz Srbije u Sloveniji

Ljubljana -- Najbolji učenici osmih razreda Zaječara i Medveđe posetili Ljubljanu i nastavljaju besplatnu posetu Sloveniji.

Četrdeset osam odličnih učenika iz Srbije, posle tri od ukupno šest dana boravka u Sloveniji, koji im je besplatno organizovala Ambasada Slovenije u Srbiji, u nedelju su stigli u posetu Ljubljani, gde su im dobrodošlicu poželeli predstavnik Ministarstva prosvete Slovenije i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Učenici su svečano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primljeni i u Gradsku kuću Ljubljane, gde su ih dočekali predstavnici opštine Ljubljana, Ambasade Srbije u Sloveniji i predstavnik jednog od slovenačkih preduzeća koja su finansijski pomogla da se poseta Sloveniji realizuje.

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Sloveniji Goran Krajnović učenike iz Srbije je podsetio na to da koreni koji Sloveniju i Srbiju povezuju dosežu mnogo dalje nego dani manjeg ili većeg nerazumevanja i neshvatanja. Krajnović je u tom kontekstu pomenuo prijateljstvo prosvetitelja Vuka Stefanovića Karadžića i Jerneja Kopitara, čoveka koji je odlučujuće uticao i na misao i na delo reformatora srpskog jezika.

Krajnović je podsetio i na to da je muziku za srpsku himnu komponovao Davorin Jenko, Slovenac. "Vi ste ti koji treba da uspostavite mostove i date pečat odnosima dve države i njenih naroda. Ubeđen sam u to da vi na najbolji način ovde predstavljate ono što Srbija može da ponudi", rekao je Krajnović zahvalivši se svima koji su pomogli da do posete dođe.

Učenici iz Medveđe i Zaječara, od kojih je mnogima to prva poseta nekoj stranoj državi, kažu da im se Slovenija dopada, da su svi ljubazni i da im je najlepši poklon za odličan uspeh upravo ekskurzija u Sloveniju.

Učenici su sinoć posetili i Kranj, u kom su ih dočekali slovenački vršnjaci, a danas nastavljaju posetu obilascima Bleda, Bohinja, Postojnske jame, Kopra i Pirana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.