Izvor: B92, 19.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnov za pregovore o državljanstvu

Beograd, Podgorica -- Vlade Srbije i Crne Gore usvojile su platformu za pregovore o potpisivanju ugovora o dvojnom državljanstvu.

Ovo su potvrdili ministar policije Srbije Ivica Dačić i pomoćnik ministra policije Crne Gore Svetozar Đurović. Crnogorska vlada će, istovremeno, uputiti osnove za pregovore za zaključivanje bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu sa drugim državama i nadležnim organima Hrvatske, BiH i Makedonije, izjavio je pomoćnik ministra policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crne Gore Svetozar Đurović.

Zakon o državljanstvu pruža mogućnost građanima Srbije da stiču državljanstva drugih država, bez odricanja od srpskog državljanstva, rekao je ministar policije Srbije Ivica Dačić.

On je, takođe, naveo da je "cilj dogovora sa Crnom Gorom i otvaranje mogućnosti državljanima Crne Gore da dobiju srpsko državljanstvo, bez gubitka crnogorskog.

Prema Dačićevim rečima, važno je da dogovor bude postignut do 19. oktobra, kada ističe rok Crnoj Gori da definiše pitanje dvojnog državljanstva s ostalim državama nekadašnje SFRJ.

Pomoćnik ministra crnogorske policije Svetozar Đurović istakao je da određen broj lica već ima dvojno državljanstvo, što je rezultat sukoba zakona o sticanju državljanstva različitih država. Đurović je rekao i da će pregovori o dvojnom državljanstvu pratiti međunarodne i crnogorske zakone, kao i zakone država koje su po veličini i broju stanovnika slične Crnoj Gori.

On je rekao da će Vlada Crne Gore svoj Nacrt sporazuma o dvojnom državljanstvu najkasnije u ponedeljak proslediti svim državama bivše Jugoslavije diplomatskom poštom, preko Ministarstva inostranih poslova.

"Mi nudimo pregovore svim bivšim jugoslovenskim republikama. Ministar (Jusuf) Kalamperović je u propratnom pismu predložio da se naši predstavnici sastanu što je moguće pre, a kada će pregovori početi to ne zavisi samo od nas nego i od nadležnih organa tih država", rekao je Đurović.

Restriktivan pristup Crne Gore?

Dok se ugovor o dvojnom državljanstvu između Srbije i Crne Gore ne potpiše, građani se susreću sa brojnim papirološkim problemima.

Dvojno državljanstvo mnogima bi rešilo neke od tih problema. Međutim, malo je onih koji su spremni da se odreknu jednog od dva državljanstva.

Inače, sve dosadašnje izjave crnogorskih zvaničnika govorile su da će Crna Gora imati restriktivan pristup prema dvojnom državljanstvu, odnosno da će dvojno državljanstvo biti dozvoljeno samo u izuzetnim slučajevima.

Dvojno državljanstvo će moći da zadrže građani koji već imaju dva državljanstva, dok će oni koji žele da apliciraju za crnogorsko, a imaju državljanstvo neke od zemalja regiona, morati da se odreknu tog državljanstva.

Mediji u Crnoj Gori objavili su priče nekoliko osoba koje već decenijama žive u Crnoj Gori a koje su došle u situaciju da ne mogu da dobiju lična dokumenta jer nemaju crnogorsko državljanstvo, zato što su rođeni u nekoj od bivših republika SFRJ.

Tek kada se odreknu državljanstva koje poseduju i za to daju nekoliko stotina evra i prođu kroz "skener" znanja crnogorskog jezika i ostale procedure, uz saglasnost MUP-a, ti građani mogu dobiti državljanstvo Crne Gore.

Pored ovoga, opozicione stranke su pokrenule postupak pred Upravnim sudom, jer je vlast započela proces brisanja iz biračkog spiska građana koji nemaju evidentirano crnogorsko državljanstvo.

Opozicija procenjuje da bi stečeno pravo na izbor moglo izgubiti više desetina hiljada građana.

"Vijesti" o predlogu Crne Gore

Pravo na dvojno državljanstvo dobiće strani državljani koji su u braku sa crnogorskim državljaninom najmanje pet godina, kao i deca iz mešovitih brakova čiji jedan roditelj ima crnogorsko državljanstvo, pišu podgoričke "Vijesti".

Crnogorski pasoš mogu, takođe, dobiti i strani državljani za koje se proceni da je to nacionalni interes, navodi list.

To su glavni izuzeci restriktivnog Zakona o crnogorskom državljanstvu, predviđeni predlogom Sporazuma o dvojnom državljanstvu, koji je juče usvojila Vlada Crne Gore.

Svi ostali strani državljani koji duže žive u Crnoj Gori mogu dobiti crnogorsko državljanstvo prijemom, ali će pre toga, shodno Zakonu, morati da dobiju otpust iz matičnog državljanstva.

Pozivajući se na sagovornika iz Vlade, list tvrdi da je ovo glavno polazište za pregovore o dvojnom državljanstvu sa državama bivše Jugoslavije - Srbijom, Hrvatskom, BiH, Makedonijom i Slovenijom - a sporazum će, najverovatnije, biti ponuđen i Albaniji.

Prvi razgovori o dvojnom državljanstvu biće vođeni sa Hrvatskom 24. septembra u Dubrovniku.

Predlog sporazuma usvojen je samo mesec dana pre roka do kojeg svi koji pored crnogorskog imaju i neko drugo državljanstvo moraju da odluče koje će da zadrže.

Zakonom o sprovođenju Ustava predviđeno je da do 22. oktobra oni koji su drugo državljanstvo stekli nakon 3. juna 2006. moraju da ga se odreknu da bi zadržali crnogorsko državljanstvo.

Oni koji su do 3. juna 2006, kada je proglašena nezavisnost Crne Gore, imali dvojno državljanstvo, zadržaće oba, jer se to računa kao stečeno pravo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Krajnji rok za pregovore o dvojnom državljanstvu 19. oktobar"

Izvor: Blic, 19.Sep.2008

Nema još nagoveštaja kada će započeti pregovori između Srbije i Crne Gore o Sporazumu za sticanje dvojnog državljanstva, a krajnji rok je do 19. oktobra, izjavio je danas Tanjugu ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić..."Srbija očekuje korektne razgovore, a i ako ne dođe do dogovora, srpski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.