Osmočlana izbeglička porodica vraćena iz Hrvatske u Srbiju

Izvor: RTS, 07.Feb.2018, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmočlana izbeglička porodica vraćena iz Hrvatske u Srbiju

Još jedan slučaj vraćanja izbeglica sa hrvatske granice u Srbiju isplivao je u javnost, a šef Isusovačke službe za izbeglice Tvrtko Barun kaže da se nada da će hrvatsko tužilaštvo podneti optužnice i da će odgovorne osobe za to odgovarati.
Reč je, naime, o osmočlanoj porodici sa šestoro dece, od kojih je najmlađe staro samo godinu dana.

Porodica je vraćena u petak iz Hrvatske u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiju, iako su UNHCR i Hrvatski pravni centar obavešteni o njihovoj nameri da zatraže azil u toj zemlji, saopštila je na Fejsbuku organizacija "Are You Syrious".
"Još jedno guranje nazad u Srbiju i nasilje prema ženi i deci", napisala je ova organizacija na svom statusu.
Dodaju da im je jedan član porodice rekao da je policija udarila njegovu majku te da su nazad u Srbiju morali pešice i da je put trajao punih osam sati.
"Ono što je još gore je to što su deca prisiljena da prespavaju noć napolju jer UNHCR-ova linija prima pozive tek od 8.30 pa nisu mogli ranije da se pozabave slučajem", piše na pomenutoj društvenoj mreži.
Organizacija "Are You Syrious" je objavila i fotografiju dece koja su hladnu noć provela na otvorenom.
Tvrtko Barun rekao je za zagrebačku N1 da imaju saznanja o ovom i drugim slučajevima proterivanja iz Hrvatske u Srbiju, koja se događaju poslednjih meseci. 
"Imamo saznanja s obzirom na to da imamo kancelariju u Beogradu. U poslednje vreme imamo slučajeve ljudi koji tvrde da su iz Hrvatske vraćeni u Srbiju. Oni su tražili azil, ali su ih vratili u Srbiju", kazao je Barun i dodao da je nedavno zaštitnica građana u jednom dokumentu pobrojala slučajeve nepravilnosti na granici i poslala ih državnim institucijma.
"Nadam se da će Državno tužilaštvo podići optužnice i da će odgovorne osobe odgovarati za takve postupke", rekao je Barun.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AYS: Porodica sa šestoro dece vraćena iz Hrvatske u Srbiju

Izvor: N1 televizija, 07.Feb.2018

Osmoročlana porodica, sa šestoro dece, od kojih je najmlađe imalo samo jednu godinu, u petak je vraćena iz Hrvatske u Srbiju iako su UNHCR i Hrvatski pravni centar obavešteni o njihovoj nameri da zatraže azil u Hrvatskoj, objavila je na svom Facebook profilu organizacija Are You Syrious..."Još...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.