Oslobodioci postali okupatori

Izvor: Vesti-online.com, 27.Apr.2018, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobodioci postali "okupatori"

Bilbordi sa srpskom vojskom iz 1918, koji su u Budvi nedavno osvanuli povodom obeležavanja stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata i oslobođenja ovog grada od austro-ugarske okupacije, izazvali su lavinu novih podela u Crnoj Gori.

Reakciju je posebno izazvao jedan od tih plakata na kome se uz fotografiju srpske kraljevske vojske u nastupanju nalazi i tekst u tri reda: "Na uspomenu dolaska hrabre i pobedonosne Srpske vojske koja posle junačkih pobeda oslobodi Budvu na Mitrovdan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 8. novembra 1918."

Odmah se oglasilo Ministarstvo kulture Crne Gore:

"Najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore... Apsolutno je nedostojno i neumesno vršiti reviziju događaja koji su deo crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda", navelo je ministarstvo, koje je najavilo da će pokrenuti procedure u cilju utvrđivanja odgovornosti ako lokalni organi ne preduzmu ništa.

I dok u ovom ministarstvu tvrde da "svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju" da Budva 1918. nije oslobođena, već se Austro-ugarska vojska jednostavno povukla sa Crnogorskog primorja, dotle Andrija Mandić, jedan od lidera crnogorske opozicije tvrdi za "Vesti" da je ponosan što je Budvu oslobodila upravo srpska vojska.

- U jedinicama tih oslobodilaca nalazili su se i naši preci, kao i preci svih građana Crnogorskog primorja i to je istorijska činjenica koju nijedan režim, a posebno ovaj crnogorsko-ustaški ne može da ospori - ističe Mandić i najavljuje da su bilbordi u Budvi samo početak kampanje kojom će se u Crnoj Gori na dostojanstven način obeležiti 100 godina od završetka Velikog rata.

- Nenormalna je situacija da cela Evropa slavi završetak Prvog svetskog rata i da to čini nizom manifestacija koje samo u Crnoj Gori nisu dobrodošle. Samo u Crnoj Gori danas je moguće da vlast srpski narod doživljava kao remetilački faktor, a srpsku vojsku - pobednicu iz Prvog svetskog rata kao agresora. Zbog toga najavljujem da će ovakvi i slični bilbordi uskoro osvanuti i u mnogim drugim gradovima Crne Gore, od Bijelog Polja do Nikšića - ističe Mandić.

Predsednik Odbora za proslavu jubileja stogodišnjice oslobođenja Budve u Prvom svetskom ratu i budući gradonačelnik Budve, Marko Bato Carević, tvrdi da bilbordi nemaju za cilj nikakve podele i izazivanje sukoba već da podsete i ujedine oko ideja koje su bile zajedničke sa Srbijom.

- Više od 500 Budvana i oko 1.000 Bokelja učestvovalo je u crnogorskim i srpskim trupama u borbama od 1914-1918. godine. Nisu to učinili samo oni koje je rat zatekao na svojim ognjištima, već i oni koji su otišli u prekomorske zemlje. Odbor neće dozvoliti da se njihove žrtve zaborave jer njihovi su junački podvizi dostojni najvećih priznanja - poručio je Carević.

Marko - Bato Carević ističe da se ne sme dozvoliti da se u Crnoj Gori zabrani sećanje na "pretke - velike heroje".

"Budući da im i mi pripadamo, ne smemo dozvoliti da nas današnji stavovi udalje od osnovne ljudske dužnosti, sećanja na pretke velike heroje. Ne smemo dozvoliti da kao pobednici Velikog rata, stavimo tu nespornu činjenicu u zapećak, opterećeni dnevnopolitičkim trvenjima kao što to neki čine zadnjih dana, opterećeni politikom i slepi za istinu", ističe Carević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.