Oskrnavljeni bošnjački grobovi

Izvor: B92, 12.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oskrnavljeni bošnjački grobovi

Ljubljana -- U Logu pod Mangrtom nepoznati počinioci su srpskim simbolom oskrnavili grobove bošnjačkih vojnika iz Prvog svetskog rata.

Nepoznati počinioci su po grobovima bošnjačkih vojnika koji su izginuli na frontu na Soči boreći se u redovima austrougarske vojske u Prvom svetskom ratu, iscrtali četiri ocila, prenosi slovenački portal 24ur.com.

Ocilima, nacrtanim belim sprejom, ispisana su muslimanska nadgrobna obeležja, a o slučaju je obaveštena Islamska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednica u Sloveniji, čiji je sekretar Nizet Porić ogorčen zbog počinjenog vandalizma.

"To je vandalizam prve vrste. Mislim da je to što se desilo jako bezobrazno", rekao je Porić za 24ur.com.

O događaju je obaveštena i nadležna policijska stanica u Bovecu, a istraga je još uvek u toku.

U pomenutim grobovima su sahranjeni bošnjački vojnici koji su se tokom Prvog svetskog rata borili na strani Austro-Ugarske i većina njih je poginula 1916. godine.

Pokopani su u skladu sa islamskim propisima. Tridesetih godina prošlog veka Italijani su muslimanska nadgrobna obeležja zamenili gvozdenim krstovima.

Islamska zajednica u Sloveniji je, u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturnog nasleđa u Novoj Gorici, ipak uspela avgusta prošle godine da ponovo vrati muslimanska nadgrobna obeležja.

Slovenački portal kao zanimljivost navodi i podatak da je upravo u Logu pod Mangrtom, tokom Prvog svetskog rata, stajala i jedina džamija u Sloveniji, koju su izgradili upravo bošnjački vojnici tokom 1916. godine, u vreme fronta na Soči.

Nakon sukoba na tom frontu džamija je srušena i još uvek se nagađa da li su to učinili Italijani ili slovenački lokalni živalj kome je bio potreban građevinski materijal za kuće.

Paroh SPC osudio skrnavljenje

Paroh Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani Peran Bošković osudio je skrnavljenje grobova bošnjačkih vojnika iz Prvog svetskog rata na groblju u Logu pod Mangarom, u Sloveniji.

Bošković je zapretio da će svaki pravoslavni vernik upleten u to zlodelo biti ekskomuniciran.

"Ovu tešku provokaciju tumačim kao pokušaj izazivanja konflikta između pravoslavaca i muslimana u Sloveniji", rekao je Bošković za televiziju Pop.

On je naveo i da poručuje da "nema šanse da do toga dođe".

I muftija Islamske zajednice u Sloveniji Nedžad Grabus je rekao da, mada bi se prema grafitima moglo zaključiti da su počinioci pravoslavci, "verovatnije je da je njihove simbole neko iskoristio da bi zametnuo spor između zajednica".

"Nije važno koji su znaci, već je važno to da takvo ponašanje nije dozvoljeno", rekao je Grabus.

Policija istražuje slučaj, a počiniocima krivičnog dela preti kazna od pet godina zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.