Orlović: Jovićeva smena zaslužuje osudu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2014, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orlović: Jovićeva smena zaslužuje osudu

Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN) Slaviša Orlović izjavio je danas da način i obrazloženje smene profesora Dejana Jovića sa mesta glavnog analitičara predsednika Hrvatske zaslužuje "najoštriju osudu od strane čitave akademske javnosti i u Beogradu i u Zagrebu".

"Kolega Jović, ni kriv ni dužan, očigledno plaća cenu nadiruće klime u Hrvatskoj koja nije dobra ni za stvaralaštvo, a ni za odnose u regionu. Bez obzira na izbornu ili bilo kakvu kampanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i na kontekst, nema nijednog opravdanja za ovaj anti-evropski čin progona zbog slobodno iznetog naučnog mišljenja", izjavio je Orlović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, nijedan intelektualac u Evropi na početku 21. veka ne sme da plaća cenu za svoje stavove, naročito ako su oni izneti u stručnim i naučnim tekstovima.

Orlović je dodao da je duboko uveren da će "ova i ovakva smena dodatno obeshrabriti preostale Srbe u Hrvatskoj".

O Dejanu Joviću, Slaviša Orlović je kazao da je reč o odmerenom intelektualcu izrazito evropske i građanske orijentacije sa ogromnim znanjem, koji se obrazovao na najprestižnijim svetskim univerzitetima i da je kao takav bio glavni analitičar predsednika Hrvatske Ive Josipovića.

Orlović je podsetio da je Jović izneo stavove u naučnom članku u kojem se, bez obzira na pojedine refleksije na period od pre četvrt veka, naučno i argumentovano protivi izlasku Škotske iz Velike Britanije i uz to eksplicitno naglašavao da iznosi lične stavove.

Kako je Beti juče potvrđeno u kabinetu predsednika Hrvatske, Ivo Josipović razrešio je Dejana Jovića, svog glavnog analitičara, koji se našao na udaru kritika dela javnosti zbog kritičkog teksta o hrvatskom referendumu o nezavisnosti.

U izjavi novinarima u istarskom gradiću Žminju, Josipović je juče rekao da je Jovićeva izjava "štetna i pogrešna".

Jović je u časopisu za politikologiju zagrebačkog Fakulteta političkih nauka (FPN) Politička misao, u tekstu povodom škotskog referenduma, napisao da je hrvatski referendum u maju 1991. godine bio "vrlo neliberalan" i da nije održan u "slobodnim i poštenim okolnostima".

On je ocenio da su referendumi o nezavisnosti na postjugoslovenskom prostoru, osim crnogorskog iz 2006. godine, bili vrlo neliberalni.

"Možda su bili demokratski, ako se pod demokratijom podrazumeva samo utvrđivanje koga ima više a koga manje. No, liberalni sasvim sigurno nisu bili, jer nije bilo dovoljno slobode da bi svako bez opravdanog straha od drastičnih posledica mogao tačno da kaže ono šta misli", napisao je Jović, inače profesor na zagrebačkom FPN.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.