Organizacije i političke stranke bojkotuju HRT

Izvor: RTS, 25.Feb.2019, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizacije i političke stranke bojkotuju HRT

Određene organizacije civilnog društva proglasile su bojkot Hrvatske radio-televizije a bojkotu su se pridružile i neke političke stranke. Na stanje u HRT-u upozoravaju platforma Možemo, SDP, START, Amsterdamska koalicija i Klub nezavisnih zastupnika. Direktor HRT-a navodi da je javni servis izložen političkom pritisku i orkestriranim napadima.
Trideset udruženja civilnog društva objavilo je kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do 2. marta, za kada je zakazan protest novinara pod nazivom "Novinarstvo ne smemo da damo", neće učestvovati u programu HRT-a, niti davati izjave za hrvatski javni servis, u znak podrške novinarima i medijima koje je HRT tužio, piše Indeks.
"Start se pridružuje bojkotu HRT-a, pokrenutom zbog nakaradnosti situacije u kojoj javna televizija tuži druge medije, njihove, ali i vlastite novinare", napisala je predsednica te stranke Dalija Orešković na Fejsbuku.
Oreškovićeva je naglasila da HRT nije objektivan i profesionalan javni servis kakav bi trebalo da bude.
"HRT nastoji da ućutka novinare i medije koji to ističu kao problem, kao i vlastite novinare koji pokušavaju profesionalno da obavljaju svoj posao", dodala je Oreškovićeva.
Amsterdamska koalicija: HRT ne obavlja funkciju javnog servisa
Među organizacijama koje bojkotuju HRT je i Amsterdamska koalicija koja je saopštila da HRT-ovi upravljači i urednici podilaze vladajućoj politici i nejasnim centrima moći. 
"Tako da podnose tužbe protiv vlastitih novinara i drugih medija", objašnjavaju u Amsterdamskoj koaliciji.
U obrazloženju bojkota te koalicije napominje se da nije prihvatljivo da javnost taj medij doživljava kao državni, a ne javni servis.
"Uprkos tvrdnjama predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o odličnom stanju sloboda hrvatskih medija, svedoci smo postojanih i snažnih pritisaka na hrvatske novinare zbog slobodne javne reči, a posebno na HRT-u", stoji u obrazloženju Amsterdamske koalicije.
Bojkotu su se pridružili i Klub nezavisnih zastupnika u kojem su Marko Vučetić, Bojan Glavašević i Tomislav Žagar.
"Mi, kao i mnogi zastupnici različitih političkih opcija koje ne podržavaju sadašnji odnos HRT-a prema novinarskim slobodama, želimo HRT kao javni servis koji građane informiše, te je u funkciji istine i javnosti. Jasno nam je da tako ne misle sve političke opcije, a one će biti gledane i slušane na HRT-u do protesta koji će se održati 2. marta", napisao je Vučetić.
Direktor HRT-a: Zgroženi smo optužbama o cenzuri  
Povodom bojkota javnog servisa, oglasio se i direktor HRT-a Kazimir Bačić. On je u otvorenom pismu koje je poslao hrvatskoj Vladi, saboru i javnosti naveo da je HRT izložen političkom pritisku i orkestriranim napadima. 
"HRT ne želi biti sredstvo dnevno-političkih razmirica i predizbornih kampanja bilo koje orijentacije", izjavio je Bačić.
Hrvatska radio-televizija poslove obavlja profesionalno i transparentno, i u skladu sa zakonom, rekao je Bačić.
"HRT je šokiran optužbama za cenzuru jer u svim segmentima svoga rada poštuje pravila struke, objektivno i uravnoteženo izveštava o događajima, te je otvoren za sve društvene grupe, udruženja i političke opcije koje deluju na političkoj sceni u Republici Hrvatskoj", zaključio je Bačić.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.