Orban odgovara na Sorosove optužbe

Izvor: RTS, 02.Jun.2017, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban odgovara na Sorosove optužbe

Jedina mreža koja "posluje kao mafija" u Mađarskoj je ona milijardera Džordža Sorosa, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.
Orban je tako odgovorio na optužbe Sorosa koji je u Briselu optužio mađarskog premijera da stvara "mafijašku državu" preduzimanjem niza koraka kojima se ugrožavaju slobode, među kojima i akademske.

Sorosova "mreža i njegove agencije" su "značajan i netransparentan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sastavni deo javnog života u Mađarskoj", rekao je Orban za radio Košut, prenela je agencija MTI.
"Finansijski špekulanti i njihove pristalice u Mađarskoj nastoje da primene program da se dozvoli ulazak migranata u zemlju", dodao je Orban.
Soros je juče u Briselu govorio o novom mađarskom zakonu koji preti opstanku Centralnog evropskog univerziteta koji je osnovao ovaj milijarder mađarskog porekla 1991. godine.
Orban tvrdi da tako štiti Mađarsku od stranog uticaja, dok Orban to vidi kao "najnoviji napad na demokratiju lidera koji otvoreno kaže da gradi netrpeljivu državu", prenosi AP.
Soros je izrazio nadu da će "prevladati akademska sloboda".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.