Orban ljut na Hrvatsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2018, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban ljut na Hrvatsku

Posle nekoliko nedelja u kojima su odnose Hrvatske i Mađarske obeležili pozitivni gestovi, pre nekoliko dana došlo je do zahlađenja odnosa, piše mađarski portal Index.hu.

Mađarski portal navodi kako je Orban izuzetno ljut na Hrvatsku zbog obnavljanja crvene poternice za Žoltom Hernadijem. Mađarski premijer smatra da je Hrvatska tim potezom izdala Mađarsku, prenosi hrvatski Index.hr.

Mađarski portal donosi i čitavu pozadinu odnosa Hrvatske i Mađarske, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je konačno dovela do Orbanovog besa.

Kako navodi portal odnosi dve države već su neko vreme nategnuti zbog slučaja Ina-MOL i hrvatskog zahteva za izručenjem Hernadija. Upravo je zbog toga lane je Mađarska blokirala ulaz Hrvatske u OECD.

Onda je, međutim, došlo do preokreta. U Evropskom parlamentu 12. septembra je održano glasanje o pokretanju postupka oduzimanja prava glasa Mađarskoj po članu 7 Evropskog ugovora. I dok je 448 poslanika glasalo protiv Orbana, odnosno za oduzimanje prava glasa, njih 197 je bilo protiv. Među njima je bilo i troje hrvatskih evroparlamentaraca iz HDZ-a.

Od toga dana odnos između dve zemlje se promenio i vlada u Budimpešti je ukinula blokadu pristupa Hrvatske OECD-u.

Index.hu navodi da je Orban tada očekivao da će Hrvatska u znak zahvalnosti povući poternicu za Hernadijem, što se nije dogodilo.

"Hrvatska je ovaj problem digla na politički nivo", prenosi Orbanove reči mađarski portal, te navodi da je mađarski premijer zapretio hrvatskim vlastima "još jačom reakcijom".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Orban: Hrvati su nas izdali

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Nov.2018, 00:06

BUDIMPEŠTA - Nakon nekoliko tjedana u kojima su odnose Hrvatske i Mađarske obilježile pozitivne geste, prije nekoliko dana došlo je do zahlađenja odnosa, kako piše mađarski portal Index.hu...Mađarski portal, naime, piše kako je Orban izuzetno ljut na Hrvatsku zbog obnavljanja crvene potjernice...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.