Orban i Šarec traže od EU da ubrza pregovore sa Srbijom

Izvor: RTS, 28.Okt.2019, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban i Šarec traže od EU da ubrza pregovore sa Srbijom

Mađarski i slovenački premijeri Viktor Orban i Marjan Šarec zatražili su od Evropske unije da ubrza pregovore o članstvu sa Srbijom.
U razgovoru u Budimpešti, Orban je naglasio da "deo Balkana koji je i dalje van EU ne može da bude umiren i stabilizovan bez razvoja Srbije", prenosi AP.

Slovenačka agencija STA navodi da su se Orban i Šarec dali podršku nastavku pregovora sa Srbijom, za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koju su naglasili da je važan faktor na Zapadnom Balkanu.
Tom prilikom, Orban je nekoliko puta ponovio da je proširenje EU geopolitičko pitanje i upozorio na negativne posledice zaustavljanja ovog procesa.
Šarec je rekao da bi EU trebalo da teži tome da produbi odnose sa Srbijom, ocenivši da je u interesu svih stabilan Zapadni Balkan, prenosi MTI.
Njih dvojica su izrazili, navodi AP, i razočaranje odlukom EU da ne odobri pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.
"Poslaćemo patrolu na granicu sa Srbijom ako pritisnu migranti" 
Dvojica premijera osvrnula su se i na situaciju sa migrantima. Orban je rekao da u okviru Višegradske grupe postoji dogovor da Češka, Poljska i Slovačka pošalju patrolne jedinice na granicu Srbije i Mađarske, ako se naglo poveća migracioni pritisak na Mađarsku.
Istakao je da trenutno 96.000 migranata koristi takozvanu balkansku rutu na putu ka Zapadnoj Evropi i ocenio da je nemoguće reći da li će pokušati da dođu do Mađarske ili Slovenije preko Hrvatske.
Kako prenosi MTI, Orban je rekao da su Mađarska i Slovenija svesne šta znače migracija i nelegalni prelasci granica.
Dodao je da Mađarska veoma saoseća sa naporima Slovenije da brani svoje granice i najavio da dve zemlje planiraju da zajedno upute medicinsku opremu Africi.
Šarec smatra da je najbolje rešenje da se poboljšaju uslovi življenja u zemljama porekla migranata kao i da se spreči da oni napuštaju svoju otadžbinu.
On je pozvao EU da u vezi s tim osmisli zajedničku politiku.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Orban:U slučaju pritiska migranata jedinice Češke, Poljske i Slovačke na granici sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2019

U okviru Višegradske grupe, postoji dogovor da Češka, Poljska i Slovačka pošalju patrolne jedinice na granicu Srbije i Mađarske, ako se naglo poveća migracioni pritisak na Mađarsku, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban...Orban je u Budimpešti, nakon sastanka sa slovenačkim premijerom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.