Izvor: B92, Tanjug, 03.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnice za profesorsku korupciju

Zagreb -- Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala podigao je prve optužnice protiv učesnika lanca korupcije na Zagrebačkom univerzitetu.

Taj lanac je, hapšenjem stotinjak umešanih, razbijen u akciji "Indeks", u septembru. Optužnica zbog davanja i primanja mita za upis na fakultet podignuta je protiv prodekana Saobraćajnog fakulteta Dragana Badanjka, višeg predavača na tom fakultetu Krešimira Someka, nekoliko posrednika i podstrekača i osmoro studenata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ovo je prva optužnica zbog nezakonitih upisa na Saobraćajnom fakultetu, dok druge dve istrage, u kojima su profesori, posrednici i studenti Saobraćajnog i Ekonomskog fakulteta osumnjičeni za kupovinu ispita, još nisu završene.

Do sada je zagrebački županijski sud, u fazi istrage, doneo pet presuda protiv studenata koji su plaćali ispite i kaznio ih višemesečnim uslovnim zatvorskim kaznama.

Ovom optužnicom je obuhvaćeno 16 ljudi, a prvooptuženi Badanjak je optužen da je od juna do septembra ove godine, kao prodekan za poslovanje fakulteta i član komisije za klasifikacioni postupak, omogućio upis na fakultet za pet studenata.

Oni su optuženom posredniku Mladenu Budoru platili po 2.000 evra, a on je prodekanu prosleđivao od 1.000 do 1.500 evra po upisanom studentu.

Kandidati su izlazili na prijemne ispite i odgovarali samo na pitanja na koja su znali odgovor, dok su ostala, prema dobijenim uputama, ostavljali bez odgovora koji su im naknadno upisani u testove.

Somek je optužen da je od avgusta do početka septembra ove godine, na podsticaj prijatelja, sekretara zagrebačkog Vaterpolo kluba "Mladost" Ivice Markovića i još dveju osoba, među kojima majke jednog od kandidata za upis, nezakonito posredovao da bi se vaterpolista Ivan Buljubašić i još dvojica studenata upisali na fakultet.

On se s jednim članom komisije za sprovođenje klasifikacionog ispita dogovorio o unošenju dodatnih tačnih odgovora.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prve optužnice protiv umešanih u lanac korupcije

Izvor: Kurir, 02.Dec.2008, 19:37

ZAGREB, 2. decembra (Tanjug) - Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala podigao je danas prve optužnice protiv učesnika lanaca korupcije na Zagrebačkom univerzitetu, koji je, hapšenjem stotinjak umešanih, razbijen u akciji "Indeks", u septembru. Optužnica zbog davanja i primanja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.