Optužnica zbog zločina nad Srbima

Izvor: B92, 27.Sep.2013, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica zbog zločina nad Srbima

Sarajevo -- Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Josipa Tolića, koji se tereti da je kao član HVO postupao nečovečno prema srpskim civilima.

Tolić, koji je državljanin BiH i Hrvatske, je u periodu između maja i novembra 1992, na području opština Odzak i Bosanski Brod, sam ili zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a u zarobljeničkim objektima učestvovao u nečovečnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti.

Optuženi se, između ostalog, tereti za protivpravna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatvaranja u zarobljeničke objekte, nečovečno postupanje prema zarobljenicima i zlostavljanje koje je rezultiralo ubistvima, učešće u prisiljavanju nezakonito zatvorenih žena na prinudni seksualni odnos sa pripadnicima HVO-a...

Tolić je, stoji u optuznici, pored učestvovanja u ubistvima, mučenjima, namernom nanošenju snažnog fizičkog i psihičkog bola i patnje, učestvovao i u odvođenju zatvorenika na prinudni rad na prve borbene linije gde je nekoliko njih ubijeno, a više ranjeno, kao i učešće u pljačkanju zatvorenika srpske nacionalnosti.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, prenosi agencija Fena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.