Optužnica protiv Veselka i Ive Raguža

Izvor: S media, 06.Sep.2011, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Veselka i Ive Raguža

Sud Bosne i Hercegovine saopštio je danas da je potvrdio optužnicu, koja Veselka i Ivu Raguža tereti za krivčno delo ratnog zločina protiv bošnjačkih civila 1993. godine.

U optužnici se navodi da su Veselko i Ivo Raguž, od početka jula do kraja avgusta 1993. godine, u Stocu i Čapljini, za vreme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO, Veselko kao komandant IV bojne HVO brigade "Knez Domagoj" i Ivo kao pripadnik te brigade, postupali suprotno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vreme rata.

Proširena istraga za zločine nad Srbima u BiH

Dodik: RS neće dozvoliti BiH da prizna palestinsku državu

Prema optužnici Veselko Raguž je naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao u protivpravnom odvođenju i zatvaranju bošnjačkih civila, preseljenju bošnjačkih žena i dece, te naređivao, pomogao ili neposredno učestvovao u fizičkom zlostavljanju, nečovečnom postupanju i mučenju zatvorenih civila.

Nije sprečavao, niti kažnjavao takve radnje počinjene od pripadnika njegove bojne ili drugih pripadnika HVO-a nad kojima je imao stvarnu kontrolu, iako je za njih znao.

Što se tiče Iva Raguža, prema navodima iz optužnice, on je učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Optužnica protiv Šakala zbog zločina na Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Sep.2011

Švedsko tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv Milića Martinovića zbog ratnog zločina u selu Ćuška, kod Peći, 1999. godine, saopšteno je u Stokholmu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.