Optužnica protiv Marka Boškića

Izvor: S media, 05.Jul.2010, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Marka Boškića

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv Marka Boškića zbog zločina protiv čovečnosti u Srebrenici.

Boškić je uhapšen u aprilu ove godine na aerodromu u Sarajevu poošto je deportovan iz SAD. On je državljanin BiH i Hrvatske.

Marko Boškić je optužen da je od jula do novembra 1995. godine, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, učestvovao u progonu civila Bošnjaka na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kulturnoj i verskoj osnovi.

U optužnici se, izmedju ostalog, navodi da je Boškić 16. jula 1995. godine učestvovao u pogubljenju po prekom postupku, pucajući iz automatske puške u više stotina zarobljenih muškaraca Bošnjaka iz enklave Srebrenica, od kojih su neki imali poveze na očima.

Boškić je, navodi se, pucao u zarobljenike s još sedam pripadnika 10. diverzantskog odreda, postupajući po prethodnom naredjenju Dragomira Pećanca i Milorada Pelemiša.

"Zarobljenici su bili zarobljeni u osnovnoj školi u Pilici kod Zvornika odakle su dovoženi autobusima do mesta pogubljenja na ekonomiji Branjevo. Samo su dva zarobljenika preživela ova pogubljenja", saopštilo je danas Tužilaštvo BiH.

Optužnica je prosledjena na potvrdjivanje Sudu BiH.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.