Opozicija u 10 odsto programa RTS-a, vlast u 75 odsto

Izvor: VOA, 26.Jan.2022, 16:21

Opozicija u 10 odsto programa RTS-a, vlast u 75 odsto

Privremeno nadzorno telo za praćenje medija saopštilo je da je opozicija na RTS-u bila zastupljena samo u 10 odsto programa, a vlast u 75,89 odsto u prvih 15 dana ove godine, prenosi Fonet.  Privremeni organ za praćenje medijske zastupljenosti stranaka ima 12 članova, od kojih šest delegira REM, a šest opozicija. Osnovanje u skladu sa sporazumom proizašlim iz dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, kojem su posredovali predstavnici Evropskog parlamenta. Većina opozicionih stranaka taj sporazum nije prihvatila i ne učestvuje u radu tela za medije. Kopredsedavajući tog tela Rade Veljanovski rekao je da je na RTV u istom periodu opozicija bila zastupljena u 10 odsto programa, dok je vlast prisutna u oko 70 odsto. Kod televizija sa nacionalnim frekvencijama Pink i Hepi, opozicije praktično i nema, rekao je Veljanovski. Na N1 i Novoj prednjači opozicija Predstavnik službe analize Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Srđan Miljković rekao je da su na televiziji N1 vanparalemtarne stranke bile zastupljene sa 17,65 odsto, a a predstavnici vlasti sa 9,69 odsto. U programu televiziji Nova S vanparlamentarne stranke bile su zastupljene u 17,59 odsto, a predstavnici vlasti sa 1,87 odsto. Veljanovski je istakao da je "jedni politički akteri hoće da idu u jedne medije, a drugi politički akteri u druge medije" i da to dovodi do toga da "nedostaje polje društvene debate o važnim pitanjima". Upitan da li to važi i za učestvovanje predstavnika opozicije na RTS, on je rekao da neki predstavnici političkih stranaka svoje odbijanje da učestvuju u nekoj emisiji RTS opravdavaju time što su oni spremni da dođe njihov "prvi čovek, a onda im se kao sagovornik iz vlasti najavljuje ko nije adekvatan sa stanovišta rejtinga koji ima u sopstvenoj stranci".

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Iako nazvan „politički pluralizam“, izveštaj REM-a pokazuje da pluralizma – nema

Izvor: N1 televizija, 26.Jan.2022

U medijima nema debate, ni političkog pluralizma, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom vlast je višestruko više zastupljena nego opozicija, pokazuje nadzor medija koje je Regulatorno telo za elektronske medije sprovelo u prvih 15 dana januara. Na javnom servisu vlast je imala sedam i po puta...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.