Izvor: B92, 11.Jul.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija: Lakrdija sa jezikom

Podgorica -- Pojedine opozicione stranke pozvale su danas građane Crne Gore da ignorišu pravopis crnogorskog jezika, ocenjujući da je to "lakrdija sa popravljanjem jezika".

"Građani treba da nastave da pišu kao do sada, kao i da sačuvaju odgovornost prema sebi, svojim precima i potomcima", navodi se u saopštenju Nove srpske demokratije.

Socijalistička narodna partija ocenila je da će standardizacija crnogorskog jezika kojom su uvedena 32 slova i koja se zasniva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na principu "piši kao što zboriš, a čitaj kako je napisano", doprineti daljoj arhaizaciji jezika u Crnoj Gori.

U saopštenju te stranke navodi se da usvajanje pravopisa "takozvanog crnogorskog jezika predstavlja još jedan u nizu paradoksa izašao iz režimskih salona kao hibridno rešenje koje nikog ne obavezuje".

"Ovako standardizovan pravopis crnogorsko društvo vratiće za vek unazad i značajno doprinijeti daljoj arhaizaciji jezika na ovim prostorima, stvarajući uslove za pojavu novih poddijalekatskih varijanti koje ima skoro svaki zaseok u Crnoj Gori, a sve to uz produbljivanje starih podela među građanima", navodi se u saopštenju SNP-a.

SNP, kako se navodi, sa čuđenjem konstatuje da u ekspertskoj grupi nije bio nijedan lingvista iz Crne Gore i da je predsednik sociolog.

"Samo u ovako organizovanom crnogorskom društvu je moguće da pravopis normiraju sociolozi koji su pre toga normirali i odanost političkoj eliti na vlasti, jer je to bila glavna pretpostavka da dobiju ovu neslavnu ali dobro plaćenu funkciju. Zato i ne čude nonsensi kojima je objašnjen ovaj apsurdni projekt 'novog' pravopisa", navodi se u saopštenju.

Standardizovani crnogorski jezik, koji je juče formalno-administrativno ozvaničen, ima dva nova slova, a to znači dva nova glasa, koji se pišu kao s i z latinicom, sa apostrofom iznad slova. To su, zapravo meke varijante glasova "š" i "ž".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.