Izvor: B92, 24.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman optužuje policiju

Ljubljana -- Ombudsman Slovenije optužuje policiju zbog neovlašćenog praćenja proterane romske porodice i novinara.

Na novinarskoj konferenciji, održanoj u utorak, Matjaž Hanžek je optužio policiju da je bez potrebnih naloga i ovlašćenja više sedmica tajno pratila i nadzirala kretanja članova romske porodice Strojan, proterane iz zaseoka Ambrus, ali im i više puta protivpravno oduzimala slobodu.

Prema Hanžekovim rečima, policija je i neovlašćeno popisivala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vozila i osobe, među njima novinare, koji su dolazili u Postojnu, gde je, u Centru za strance, dva meseca boravila romska porodica.

Podatke o slučaju ombudsman je već predao državnoj tužiteljki Barbari Brezigar, tražeći da ona proveri policijske zapise koji govore o ponašanju policije u tom slučaju.

Ilustrujući svoje tvrdnje da je policija prekoračila ovlašćenja, Hanžek je novinarima predstavio i zapise iz policijske uprave Postojne, gde piše i da, ako neko od porodice Strojan napusti Postojnu, treba ga konspirativno pokriti civilnim patrolama, koje će utvrditi smer njihovog kretanja, ljude zaustaviti i zadržati, dok se ne odluči kako postupati.

Ombudsman je iz zapisa, u koje je imao uvid u postojnskoj policijskoj upravi, zaključio da iza takvog rada policije stoje Vlada i ministar unutrašnjih poslova.

Prema pisanju slovenačkih medija, slovenačka generalna policijska uprava je saopštila da nije zvanično upoznata s činjenicama koje je naveo ombudsman, da ne mogu da ih komentarišu i da su aktivnosti policije u vezi s porodicom Strojan povezane sa obezbeđivanjem bezbednosti te porodice i izvedene u okviru zakonskih ovlašćenja.

Na tvrdnje ombdusmana da je policija tajno pratila i kretanja novinara koji su izveštavali o slučaju romske porodice, oglasilo se Društvo novinara Slovenije, koje je takvo ponašanje policije ocenilo kao neprihvatljivo i od nadležnih organa, posebno od Ministarstva za unutrašnje poslove, zahteva objašnjenje o tome kako je moglo doći do takvog posezanja u elementarna prava i ko je za to odgovoran.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.