Održiv povratak samo u projektima

Izvor: Politika, 15.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održiv povratak samo u projektima

Teško je poverovati da je parafiranje memoranduma korak više ka konačnom cilju, s obzirom na činjenicu da su neki ranije odobreni projekti, mnogo veći i mnogo vredniji, ostali mrtvo slovo na papiru

Sarajevo – Predstavnici BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, Distrikta Brčko, 41 opštine, 24 verske zajednice u BiH i Zemljoradničke zadruge „Agriplod” iz Stoca potpisali su juče u Sarajevu Memorandum o razumevanju namenjen projektu održivog povratka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u 2008. godini, vredan 5.000.000 maraka. Od ovog iznosa, kako je saopšteno, oko 4.000.000 maraka namenjeno je obnovi infrastrukture u povratničkim naseljima, a ostatak sanaciji verskih objekata i zapošljavanju povratnika.

Nakon ceremonije potpisivanja ministar za ljudska prava i izbeglice BiH Safet Halilović je ponovio od ranije poznatu tvrdnju da je „ovo korak više ka konačnom cilju, odnosno održivom povratku”.

Međutim, ovakve i slične tvrdnje za upućenije su, ništa drugo, do bacanje prašine u oči, s obzirom na činjenicu da su neki ranije odobreni projekti, mnogo veći i mnogo vredniji, ostali mrtvo slovo na papiru. I njih je, kao i ovaj poslednji, odobrila Komisija za raseljena lica i izbeglice BiH, a trebalo je da ih isfinansira Fond za povratak BiH i to parama koje su zajednički obezbeđene iz državnog i entitetskih budžeta, te budžeta Distrikta Brčko. Prema Sporazumu iz državnog budžeta u budžet Fonda trebalo je da bude uplaćeno nešto više od 30.000.000 KM, iz entitetskih po 4.000.000, a iz budžeta Distrikta 650.000 KM. Jedan od tih projekata, koji je odobren pre sedam meseci, je obnova kuća u vlasništvu povratnika u 58 lokalnih zajednica, drugi je obnova porušenih stambenih zgrada u dvadesetak opština, među kojima su Drvar, Grahovo i Mostar.

Direktor Fonda za povratak BiH Mlađen Božović u razgovoru za „Politiku” navodi nekoliko razloga zbog kojih se sporo realizuje proces održivog povratka.Prvi, za koji on kaže da ne igra i presudnu ulogu, je to što Federacija BiH nije ispoštovala obaveze iz prošlogodišnjeg Sporazuma o punjenju budžeta Fonda koji su potpisali i njeni zvaničnici. „Federacija BiH je tek nedavno uplatila ostatak duga za 2007. godinu, iako je po Sporazumu kompletan iznos od 4.000.000 trebalo uplatiti najkasnije do kraja prve polovine ove godine”, kaže Božović.On istovremeno priznaje da je ovo zakašnjenje „stopiralo realizaciju ovogodišnjeg Sporazuma, jer on može stupiti na snagu tek nakon što potpisnici izmire obaveze iz onog prethodnog”. Iako Božović, na neki način, „spušta loptu” sama činjenica da govori o Sporazumu vrednom 38.800.000 KM i da je upravo to novac kojim bi trebalo isfinansirati popravak porušenih kuća u 58 lokalnih zajednica i stambene zgrade u dvadesetak opština, upućuje i na neka sasvim drugačija razmišljanja, tim pre što je Republika Srpska, za razliku od FBiH, ispunila, ne samo prošlogodišnju, nego i ovogodišnju obavezu.

Dodatni argument za drugačije razmišljanje su i iskustva pojedinih Srba koji imaju kuće u jednoj od sarajevskih opština , a koje bi trebalo da budu obnovljene u okviru pomenutog programa, za čiju realizaciju je dato ukupno 2.500.000 KM, odnosno svakoj opštini po pola miliona maraka. „Lista sa imenima korisnika ove pomoći”, tvrdi jedan Srbin koji kao podstanar živi u Istočnom Sarajevu i ne želi da mu pominjemo ime, „nikada neće biti napravljeni”, jer se „opštinski činovnici, zato što se radi o srpskim kućama, ponašaju, u najmanju ruku nekorektno”. Naš sagovornik procenjuje da će „možda samo retki odoleti tamošnjoj torturi, da će uspeti da im predoče na stotine nepotrebnih dokaza koje traže i da će tako dobiti sredstva za obnovu svoje kuće. Da sve ne ide kako bi trebalo to priznaje i načelnik sarajevske opštine Novi grad Damir Hadžić s tom razlikom što on opstrukciju njemu potčinjenih naziva „komplikovanom procedurom koja usporava realizaciju projekta”. Nezvanično saznajemo da i zvaničnici Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH ne haju mnogo što već sedam meseci projekat obnove povratničkih kuća tapka u mestu, jer je „odluka koja precizira koliko će kojih kuća biti obnovljeno za njih nacionalno obojena”.

Davor Kovačević

[objavljeno: 16/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.