Održano ročište u vezi zahteva za izručenje Purde

Izvor: Studio B, 01.Feb.2011, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održano ročište u vezi zahteva za izručenje Purde

U Sudu BiH danas je održano ročište u vezi sa slučajem Tihomira Purde (42), hrvatskog državljanina koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru, a čije su izručenje zatražile vlasti Srbije.

Ročištu su prisustvovli predstavnici Tužilaštva BiH i Purdine odbrane, prenela je Fena.

Prema utvrđenoj proceduri, sudija zadužen za ovaj predmet treba da prosledi svoje mišljenje Krivičnom veću, koje donosi odluku na koju je dozvoljena žalba Apelacionom veću Suda >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << BiH u roku od tri dana. Konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde BiH.

Srpsko tužilaštvo traži Purdu zbog dva krivična dela - oružane pobune protiv SFRJ i ratnog zločina.

Srbija je zahtev za izručenje Purde dostavila Sudu BiH pre dve nedelje, zbog čega mu je 20. januara produžen ekstradicioni pritvor za dodatna 22 dana, odnosno na maksimalni rok od 40 dana.

Srbija je 2007. godine raspisala poternicu za Purdom i još dva hrvatska vojnika, zbog sumnje da su u novembru 1991. pucali u ranjene vojnike i dvojicu ubili, dok je treći umro u bolnici.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.